[rstr_selector]

Gel za gašenje požara privukao pažnju investitora

U organizaciji Nemačkog investicionog fonda, u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu krajem septembra je održan skup pod nazivom „Catch“ („Uhvati“). Organizatori kažu da naziv znači uhvati život, snove i biznis. Bilo je prijavljeno 900 projekata iz 32 evropske zemlje, a među 43 finalista našla su se čak dva patenta iz Čačka. Među njima je bio i Sretko Popadić, direktor Naučno-tehnološkog parka u Čačku, koji je dobio podršku za razvoj projekta gela za gašenje požara.

– Na skupu su bili prisutni veoma ozbilji investitori iz celog sveta i oni prvenstveno ulažu u ljude, a onda i u ideje. Moj patent sad treba da prođe podrazumevani razvojni put uz ispitivanja i sertifikate. Neka ispitivanja će se raditi u našoj zemlji, a neka u akreditovanim kućama u Nemačkoj, Engleskoj i Luksemburgu, rekao je Popadić.

Dug put od ideje do realizacije

Popadić navodi primer da je za razvoj mobilnih telefona kakve danas koristimo, od ideje do realizacije bilo potrebno osam godina.

– Za razvoj digitalnih fotoaparata bilo je potrebno 10-ak godina. Svaka inovacija ima svoj razvojni put. Treba da se rodi u nečijoj glavi, da se terstira, da se odrade probni modeli… Dug je put do izlaska na tržište. Neophodno je biti uporan, posvećen i fokusiran, istakao je Popadić.

Bicikl na solarni pogon

Drugi čačanski inovativni projekat koji se našao u finalu ovog takmičenja je solarni bicikl. Sretko Popadić kaže da se radi o veoma zanimljivom projektu.

– Autor ove inovacije je Milan Gojković koji, inače, razvija takve proizvode. Na žalost, on nije dobio podršku investitora, ali je veoma značajan uspeh to što se našao u finalu takmičenja, zaključio je Popadić.
Inače, na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju Srbije grad Čačak je za prethodnih 11 godina imao čak 5 finalista.

 

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *