Претрага
[rstr_selector]

Gladni medvedi česti „gosti” u seoskim domaćinstvima na Goliji

Brojnost mrkog medveda na Goliji je povećana, zbog čega je u porastu i broj upada ovih životinja u naseljena mesta. Dragoljub Šekler, upravnik Parka prirode „Golija”, kaže da je meštanima Devića tokom prošle godine uništeno 40 košnica, zbog čega se u ovom Parku sada preduzimaju aktivnosti na formiranju hranilišta za medvede kako bi ih udaljili od naselja.

Medvedi primećeni i u blizini škole

Prema njegovim rečima, na Goliji trenutno živi oko 20 mrkih medveda.

– Utvrdili smo da trenutno postoji od 15 do 20 mrkih medveda, ali taj broj se iz godine u godinu povećava. Jedan od naših glavnih ciljeva je da postavimo hranilice za medvede na lokalitete koji su udaljeni od naselja kako više ne bi bila ugrožena domaćinstva stanovništva. U Devićima se dešavalo da medved probije ogradu nekog domaćinstva i da poruši košnice, a takođe smo imali dosta prijava u selu Brusnik, gde su se medvedi pojavljivali čak i u blizini škole. Prošle godine je zabeleženo oko 40 slučajeva rušenja košnica i mislim da smo u tome prednjačili, kaže Šekler.

On zaključuje da prethodna godina nije bila rodna što se tiče voća, zbog čega medvedi nisu mogli da nađu hranu u prirodi, pa su bili primorani da se spuštaju u naseljena mesta gde su stvarali štete lokalnom stanovništvu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *