Претрага
[rstr_selector]
Foto: Kulturni centar Gornji Milanovac

Godišnji koncert učenika baleta

Baletska škola Nacionalne fondacije za igru organizuje u četvrtak, 22. decembra godišnji koncert učenika baleta iz Beograda i Gornjeg Milanovca.

Početak koncerta je u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Balet je teatarski oblik igre koji je počeo da se razvija u zapadnoj Evropi tokom renesanse (1300—1600). Baletska tehnika se sastoji od stilizovanih pokreta i stavova koji su razvijeni tokom vekova u tačno određen, iako donekle promenljiv, sistem nazvan akademski balet (franc. danse d’école). Sama reč balet označava i muzičko delo u kojem se koristi igračka tehnika kao glavni način izražavanja radnje. Ovakva dela su često, ali ne i uvek, praćena scenografijom i kostimima.

Iako se smatra da je balet muzičko-scensko delo koje se koristi samo pokretom, sve češće je da se uz orkestarsku muziku koristi i solističko ili horsko pevanje (npr. balet Grk Zorba poznatog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa)
Balet kao temeljni plesni pokret

Balet je jedna od najstarijih plesnih tehnika koja je temelj svim ostalim plesnim stilovima. Karakterišu ga stroge forme tela i otvoreni položaj stopala. Svi pokreti moraju biti kontrolisani i ne smeju se izvoditi sa zgrčenim mišićima, već istegnutim u daljinu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *