[rstr_selector]
Image by Manuel Darío Fuentes Hernández from Pixabay

Gornji Milanovac uveo restrikcije vode, čeka se odluka za Čačak

Vodosnabdevanje

Zbog veoma niskog vodostaja na vodozahvatu „Ševelj“, JP „Rzav“ je JKP „Vodovod“ Čačak uputilo naredbu o uvođenju restrikcije, odnosno umanjenju isporuke vode korisnicima vodosistema „Rzav“. Iz tog razloga, „Vodovod“ je Gradskom veću Čačka poslao predlog za donošenje Odluke o restrikicjama potrošnje vode kojim se predlaže preduzemanje mera koje podrazumevaju zabranu korišćenja vode iz vododvoda za polivanje bašti, vrtova, prakova, pranje ulica i vozila. Kontrolu sprovođenja odluke o uvođenju mera restrikcije potrošnje vode će vršiti komunalna inspekcija u saradnji sa Komunalnom policijiom i JKP „Vodovod“ . U zavisnosti od razvoja situacije, biće predložene dodatne restriktivne mere.

Članovi Gradskog veća su usvojili predlog JKP „Vodovod“ i doneli Odluku o uvođenju mera restrikcije potrošnje vode kojim se zabranjuje korišćenje vode iz vodovoda za polivanje dvorišta, parkova, vrtova, bašti, pranje ulica i vozila.
Mere restrikcije potrošnje vode, trajaće do stabilizovanja stanja na sistemu za vodosnabdevanje „Rzav Arilje.

U Gornjem Milanovcu su uvedene restrikcije vode zbog prekomernog trošenja vode i odluke JP „Rzav “ da smanji količinu vode koja se isporučuje prema ovoj opštini. Mere restikcije sprovode se zatvaranjem vode u pojedinim delovima opštine prema sledećem rasporedu:
– Od 7.00 do 13.00 i od 19.00 do 01.00 bez vode će biti ulice Cara Dušana, Suvoborska, naselje Ivice, od Suvoborske do Njegoševe, Kej kosovskih božura, Miše Lazića, Korčaginova sa okolnim naseljem, Nikole Lunjevice, Kraljice Drage, Tadije Andrića, Teslina, Rada Janićijevića, Rudničke vojske, Braće Radojevića, Petra Kočića, naselje Lunjevački put, selo Lunjevica, naselje Ražanik, 17. NOU divizije, deo Ulice Vuka Kardžića od Rada končara do 1300 Kaplara sa poprečnim ulicama, Baba Višnjina, Gospodar Jevremova, Stanimira Ralovića, Braće Lukića, Prvomajska, Gavrila Principa, deo Trušove, Proleterskih brigada, Braće Petrovića, 1300 Kaplara, Miloša Velikog;
Bez vode će ostajati i seoska naselja i to Grabovica, Brđani, deo Brusnice – naselje Crni vrh, Ljevaja, Donji Branetići, Vrnčani, deo Kalimanića i Sinoševića, Mlakovac – pravac prema Staroj čaršiji, ulice Sremskog fronta, Solunska i Široko polje.
U periodu od 01.00 do 07.00 i od 13.00 do 19.00 časova bez vode će biti ulice Kneza Aleksandra od plavog mosta do kraja, Rudnička, Kragujevačka, Miloša Đurića, Seljaka književnika, Cvijićeva, Natalije Carević, Nemanjina, Nušićeva, Jovanke Radaković, Save Kovačevića, Milutina Todorovića Žice, Rajićeva, Lomina, Njegoševa, Balkanska, Braće Popović, Braće Dražević, Pere Jevtića, Kursulina od Rajićeve do kraja ulice, Cerska ulica sa okolnim naseljem, Velereč – Ivovik. Naselje Nevade – Mramor, Ljutovnica, Nakučani, Kalimanići, Klatičevo, delovi Brusnicee i to Staračaršija, Mekote i Sedlo, Semedraž, u Takovu varošica i zaseok Savići, Savinac – novi cevovod, Sinoševići, Mlakovac
Mere restrikcije primenjuju se od danas i trajaće do poboljšanja hidrometeoroloških uslova na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

Obustava saobraćaja

Zbog radova na detaljnom čišćenju mreže fekalne kanalizacije u Gospodar Jovanovoj ulici, saobraćaj će od danas do ponedeljka potpuno biti zatvoren od raskrsnice sa Ulicom Cara Dušana kod crkve do raskrsnice sa Ulicom Filipa Filipovića kod pošte. Saobraćaj bi trebalo da bude normalizovan u ponedeljak, 2. avgusta od 05.30 sati.

Elektrosnabdevanje

Zbog radova u trafo stanici u ponedeljak 2. avgusta, bez električne energije biće potrošači u ulicama Bate Jankovića brojevi 67, 71, 75 i 79,Gradski Bedem od broja 1 do 31, Jelička od 1 do 13 Bogdana Teofilovića- od 47 do 63 i od 42 do 48; Takovska- od 1 do do 16, kao i ulica Ratka Stefanovića. Planirano je da se radovi izvode u vremenu od 09.00 do 11.00 sati.

Stanje na putevima

Još jedna velika smena turista u vikendu u kojem se jul završava, a avgust počinje usloviće dodatno pojačan saobraćaj na autoputevima ka Burgarskoj i Makedoniji, ali i u suprotno smeru ka Hrvatskoj i Mađarskoj,što utiče da se na naplatnim stanicama kod Subotice i Stare Pazove povremeno prolazi usporeno. Veliki broj vozila očekuje se i na autoputu Miloš Veliki pa povremeno može biti usporenog prolaska i na naplatnoj rampi kod Preljine, gde se trenutno čeka oko 30 minuta. Saobraćaj je pojačan i na putevima ka Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini zato i na graničnim prelazima sa ovim zemljama treba računati sa dužim vremenom prolaska.
Prema podacima Uprave granične policije zadržavanja na našim putničkim terminalima su sledeća: na Horgošu zadržavanja se kreću oko sat vremena na ulazu, dok se na izlazu iz zemlje čeka oko dva sata, na Kelebiji su čekanja oko sat vremena u oba smera, Bački Breg je otvoren 24 sata ali na njemu nema zadržavanja dužih od 30 minuta. Ostali prelazi sa Mađarskom rade od 7.00 do 19.00 časova a tokom dana i na ovim prelazima može biti dužih zadržavanja. Sa Hrvatskom na Batrovcima zadržavanja su oko sat vremena u oba smerea s tim što je kolona vozila sa hrvatske strane duga par kilometara. što gotovo utrostručuje vreme čekanja na ulazu u našu zemlju. Na prelazu Šid zadržavanja su oko 60 minuta, na prelazu Gradina čeka se oko dva sata na izlazu i sat vremena na ulazu, na Preševu se čeka oko sat vremena u oba smera, koliko se vremena provodi na prelazima Kotroman, Jabuka i Brodarevo.

Поделите вести