[rstr_selector]

Gornjoj Trepči neophodan prečistač otpadnih voda

Iako je izgradnja fekalne kanalizacije u Gornjoj Trepči počela još 1986.godine, radovi još nisu završeni. Jedno vreme su potpuno bili obustavljeni, a onda se ispostavlio da je za nastavak izgradnje neophodno pre toga napraviti prečistač otpadnih voda. Prema rečima predsednika Mesne zajednice Gornja Trepča, Predraga Nikitovića, rešenje problema se napokon nazire.

– Mi smo te 1986. godine pripremili projektnu dokumentaciju i dobili građevinsku dozvolu. Uradili smo tada 600 metara kanalizacione mreže, ali se onda sa radovima stalo sve do 2009.godine. Tada smo napravili šest kilometara magistralne mreže, ali nismo mogli da radimo priključke jer nam je tada rečeno da moramo imati prečistač otpadnih voda. To je podrazumevalo da treba usaglasiti brojne činioce, pre svega, izradu plana detaljne regulacije i preimenovanje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko na mestu na kojem će prečistač biti izgrađen. Skupština grada je odgovarajuću Odluku donela još u decembru prošle godine, ali će tek 7.decembra ove godine biti otvorene ponude za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu plana detaljne regulacije. Tek posle toga možemo uopšte da razmišljamo o projektovanju budućeg prečistača, kaže Nikitović.

Jedan od glavnih problema Gornje Trepče jeste fekalna kanalizacija

Predsednik Mesne zahednice Gornja Trepča naglašava da je jedan od glavnih problema u ovom mestu nedostatak fekalne kanalizacije.

– Mi samo u jednom delu mesta imamo fekalnu kanalizaciju na koju je priključen oko 100 korisnika i kojom gazduje „Atomska banja„, kao preduzeće. Međutim, potrebe su mnogo veće, ovde nisu u pitanju samo potrebe stanovništva nego i svih onih koji dolaze u Banju. Gornja Trepča ne može više da čeka na prečistač, trebalo ga je uraditi mnogo ranije. Krak magistralnog voda je stigao na 800 metara od mesta na kojem će biti građen prečistač i iskreno verujem da će izgradnja početi tokom sledeće godine, kaže Predrag Nikitović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *