Претрага
[rstr_selector]

Građane najviše tuže javna preduzeća

Kod sedam javnih izvršitelja za Moravički okrug trenutno je nekoliko stotina starih predmeta koje su dobili od sudova posle izjašnjavanja poverilaca da li predmet žele da nastave u sudu ili kod izvršitelja. Kako kaže Miroslav Injac, javni izvršitelj za područje Višeg i Privrednog suda u Čačku, uporedo sa njima izvršitelji rade i na novim predmetima među kojima je najveći broj onih u kojima svoja dugovanja potražuju javna preduzeća.

– Mnogo je tih takozvanih komunalnih predmeta koji se tiču naplate duga za utrošenu vodu, električnu energiju, grejanje, telefon i slično. Trenutno, najviše predmeta imamo za naplatu duga za grejanje i to od Javno komunalnog preduzeća za grejanje „Čačak“. Elektrodistribucija je ove godine veoma malo podnela predloga jer nemaju urednu dokumentaciju, odnosno uredne podatke o dužniku. Ne poseduju matične brojeve, tačno mesto prebivališta i tako dalje, tako da su oni ove godine veoma selektivno pristupali utuženjima. Inače bi bilo sigurno najviše potraživanja za električnu energiju. Imamo trenutno više od dve hiljade aktivnih predmeta, otprilike 2.300, rekao je Injac.

Naplata zavisi od solventnosti

Injac kaže da nije problem naplatiti dug od onog dužnika koji ima od čega ili iz čega da plati dug.

– Problemi nastaju kod onih koji nemaju imovinu jer je teško naplatiti kad čovek nema ništa. Mada, najčešće se dešava da i takvi shvate da moraju kad-tad da plate. Onda oni obično naprave sporazum o plaćanju u ratama tako da se uglavnom, pre ili kasnije, sve završava, završio je Injac.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *