[rstr_selector]

Gradi se „Sjenička kuća“

Opština Sjenica nikada nije imala galeriju ili muzej, zbog čega je ova lokalna samouprava ušla u realizaciju projekta čiji je naziv „Sjenička kuća“.  Prema rečima Hazba Mujovića, predsednika opštine, do kraja godine biće završena prva faza izgradnje ovog, kako navodi, višenamenskog objekta za potrebe kulture.

– Ovaj projekat iz oblasti razvoja turizma, takozvanu „Sjeničku kuću“, podržalo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija od kojeg smo dobili 12 miliona dinara. Mi ćemo uložiti još toliko, kada je reč o prvoj fazi izgradnje. Procene su da će ceo projekat koštati oko 50 miliona dinara, kaže Hazbo Mujović.

Sjenica će zaštiti svoju kulturnu baštinu

U Sjenici ne postoji ustanova koja bi svojim sadržajima zadovoljila umetničke potrebe žitelja ove opštine. Odatle se i stvorila ideja, a pre svega potreba, o izgradnji multifukcionalne ustanove kulture.
– Sjenica nije imala ni galeriju, ni muzej, a mi imamo veliku želju da na neki način zaštitimo svoju kulturnu baštinu. Specifičan način gradnje kuća u Sjenici učinio je da model takozvane „sjeničke kuće“ uđe i u udžbenike. Zbog toga smo odlučili da i arhitekturu, ali i sve što nam je ostavljeno kroz kulturu i istoriju, spasemo od zaborava. To ćemo učiniti kroz izgradnju muzeja koji će se zvati „Sjenička kuća“. Biće tu i izložbeni, galerijski prostor, ali i originalna postavka bošnjačke, muslimanske, ali i srpske sobe onako kako je ona nekada u ovim krajevima izgledala. „Sjenička kuća“ gradi se u centru grada, a prva faza radova biće završena do kraja ove godine, rekao je Mujović.

Muzej i galerija pod jednim krovom

Prema njegovim rečima, „Sjenička kuća“ će na jednom mestu objediniti sadržaje koje bi građanima nudili muzej i galerija. Nakon završetka izgradnje objekta nastaviće se sa opremanjem tog prostora, što je planirano u sledećoj budžetskoj godini.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *