Претрага
[rstr_selector]

Gradnja vikendica u Osonici čeka dozvolu urbanista

Prošlog leta meštani ivanjičkog sela Osonica, objavili su oglas da daju placeve na poklon, uz uslov da na njima budu izgrađene vikendice od prirodnog materijala. Od tada je prošlo skoro godinu dana, a u Osonici nije podignuta nijedna vikendica.

U današnje vreme kada se malo šta može dobiti na poklon, vest je „brzinom svetlosti“ obišla region. Osoničanima su se prošlog leta najviše javljali stanovnici velikih gradova u Srbiji, koji su bar na kratko želeli da pobegnu u prirodne lepote ivanjičkog kraja.

Meštani ne kriju motiv za ovaj postupak i otvoreno kažu da je njihova zamisao bila da ožive selo i pokrenu turizam. Prošlo je skoro godinu dana, ali još uvek nijedna vikendica nije nikla podnu Čemernog. Naime, još od prošlog avgusta Osoničani čekaju da Odeljenje opštinske uprave za urbanizam izradi prostorni plan za visoravan gde se planira vikend naselje, bez koga ni pod Čemernom nema gradnje. Opštinsko rukovodstvo u Ivanjici obećanje je dalo krajem prošlog leta, a još uvek se čeka da urbanisti urade svoj deo posla.

Do visoravni Crna bara, gde se većinom nalaze placevi, postoji pristupni put, a meštani kažu da postoje uslovi da se dobiju struja i voda. Seljani kažu da je nakon objavljivanja prve vesti o besplatnim placevima interesovanje bilo ogromno, međutim, od svih zainteresovanih samo dvadesetak ljudi iz Beograda i vojvođanskih gradova odlučili su da predah od gradske vreve potraže u ovom mestu. Kažu da je bilo zainteresovanih i iz inostranstva.

U Osonici kažu da niko od meštana nije odustao od prvobitne namere, a sa budućim vlasnicima vikendica, održavaju kontakte. Seljani kažu da je u najvećem broju slučajeva reč o intelektualcima, naučnim radnicima, a ima i onih sa dubljim džepom koji bi da obezbede još jedno mesto za odmor. Pored ovih, javio se i jedan broj ljubitelja džipova, koji su za ovaj teren zainteresovani zbig „Džipijada”.

Kada se stvore urbanistički uslovi, na budućim vlasnicima parcela je da nakon dobijanja tapije, u roku od najmanje dve godine sagrade vikendicu od drveta i tesanog kamena u etno stilu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *