Претрага
[rstr_selector]

Imovina RTV Kragujevac popisana, čeka se odluka Ministarstva privrede

Glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ u Radio televiziji Kragujevac, Goran Antonijević izjavio je da su mu u Ministarstvu privrede danas rekli da će vlasniku ove medijske kuće, Radoici Milosavljeviću dati dodatni rok od 30 dana da dostavi nedostajući revizorski izveštaj i još 30 dana dodatnog roka za isplatu zaostalih zarada zaposlenima. Antonijević kaže i da je zbog velikih dugovanja prema REM-u, Radio televizija Kragujevac u opasnosti da izgubi dozvolu za rad.

– Početkom nedelje je Dragan Milanović, predsednik Granskog sindikat nezavisnost – kultura, umetnost i mediji, imao sastanak u Minisatrstvu kulture i informisanja sa resornim ministrom. Tom prilikom je ministru predočio probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u RTV Kragujevac. Rečeno mu je da može da se obrati Ministarstvu privrede koje bi trebalo od vlasnika da traži da uplati zaostale zarade.

Takođe REM je juče imao vanrednu sednicu jer im nismo platili račune za više meseci. Trenutni dug prema njima je preko milion i 500 hiljada dinara tako da oni mogu da nam oduzmu dozvolu za rad. Nemam tačne informacije šta je odlučeno na sednici, ali sam čuo od zaposlenih da je REM odlučio da u kontaktu sa poslodavcem vide kada će novac biti uplaćen, tako da još uvek radimo, rekao je Goran Antonijević.

Sve u rukama Ministarstva privrede

Goran Antonijević kaže da je sa predstavnicima Ministarstva privrede imao raspravu jer su vlasniku dali rok od 30 dana da dostavi nedostajući revizorski izveštaj i još 30 dana dodatnog roka za isplatu zaostalih zarada zaposlenima.

– Ministarstvo privrede je zbog nedostajanja revizorskog izveštaja vlasniku dalo rok od 60 dana, odnosno 30 dana da dostavi taj izveštaj, a posle toga još 30 dana da ispuni obaveze jer nije uplatio plate, što znači da zaposleni ovde u narednih dva meseca treba da čekaju novac. Vlasnik očigledno nema nameru da isplati novac, čak sam od direktorke čuo da je poručio da „neće da nam da plate dok štrajkujemo“, što je po meni totalni apsurd, kaže Antonijević.

Izvršitelji popisali deo imovine RTV Kragujevac

Dolazili su i prinudni izvršitelji i popisali opremu RTV Kragujevac zbog blokade od 18 miliona dinara za koliko je trenutno blokiran račun ove kragujevačke televizijske kuće, navodi Antonijević.
– Popisali su kamere, montaže, sva vozila. Na osnovu zapisnika u koji sam imao uvid, rok za licitaciju i prodaju tih tehničkih sredstava i automobila je od 15 do 30 dana. Tako da ukoliko dođe do prodaje u tom periodu mi ćemo bukvalno ostati bez glavne opreme za rad i vozila.

Antonijević ističe da radnici samo traže da vlasnik ispuni obaveze iz kupoprodajnog ugovora, a to je da redovno isplaćuje zarade zaposlenima.

– Trenutno nam duguje pet plata. Više puta sam u medijima rekao da tražimo da ispuni ono što je obećao kada je odlučio da kupi RTV Kragujevac. Prema kupoprodajnom ugovoru on ima obaveze da se pet godina bavi ovom delatnošću, a da dve godine  ne sme da otpušta zaposlene i da mora redovno da isplaćuje zarade. Znači, on je u obavezu još ove i naredne godine da ispoštuje taj ugovor. Raskid privatizacije se spominje u tom smislu što je ovde toliko stvari već prekršeno vezano za kupoprodajni ugovor, ne primamo plate već pet meseci, a s obzirom na to da je Ministarstvo privrede zaduženo da reši ovu situaciju, onda je to u njihovim rukama. Ili neka nateraju vlasnika pod pretnjom oduzimanja garancije od 150.000 evra da isplati zarade, ili ako on to ne uradi, ministarstvo ima po zakonu obavezu da raskine privatizaciju, istakao je glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“ u RTV Kragujevac.

On kaže da su zaposleni od ponedeljka radikalizovali proteste.

– Štrajkovi upzorenja su u vreme kada se emituje centralna informativna emisija u večernjim časovima od 19.00 do 19.30. Mi smo na to primorani jer je prošlo dve nedelje od početka štrajka. Poslali smo dopise svim ministarstvima, na sve moguće adrese,  pravili smo javni skup i niko ne reaguje. Čekamo ishod sednice u Ministarstvu privrede i od toga zavise naši sledeći potezi. Ako donesu odluku da čekaju revizorski izveštaj, pa onda još 30 dana da nam vlasnik uplati novac, naravno da će ovo još više da se radikalizuje, rekao je Antonijević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *