[rstr_selector]

Inženjeri traže zaštitu dostojanstva čačanskog kolege

Povodom nedavnih prozivki ministra građevinarstva Velimira Ilića upućenih na račun čačanskog građevinskog inspektora Milisava Obradovića, oglasili su se inženjeri i tehničari Srbije.

Oni su uputili otvoreno pismo Vladi Republike Srbije od koje zahtevaju da ministar prestane sa neosnovanim kritikama na račun ovog inspektora kao i zaštitu ugleda inženjera i tehničara.

 

Otvoreno pismo, prenosimo u celosti:

Vratite dostojanstvo i ugled inženjerima i tehničarima Srbije

O Velji Iliću i Milisavu Obradoviću

Nakon tvrdnje Ministra za građevinarstvo i urbanizam u Vladi Republike Srbije Velimira Velje Ilića da građevinski inspektor Veljinog Čačka, Milisav Obradović, odlazi na prinudno rušenje nelegalno izgrađenih objekata ali ih ne ruši, a za uzvrat bespravni graditelji na za to otvoren poseban račun uplaćuju novčana sredstva za kampanju i aktivnosti Dveri u kojima je, kako Velja reče lider Milisavljev sin Boško Obradović, mi inženjeri i tehničari Srbije, školski drugovi Milisava Obradovića, oni koji su sa Milisavom i Veljom radili u čačanskoj „Hidrogradnji“ i koji su imali uvid u rad građevinskog inspektora Milisava Obradovića, zahtevamo da se struka zaštiti od bahatih političara i da se inženjerima i tehničarima u Srbiji vrati dostajanstvo i ugled koji su imali dok u državi nisu za sve počeli da se pitaju političari.

Milisava Obradovića znamo po peticama u Tehničkoj školi u Čačku, znamo da je na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milisav učio od profesora i asistenata koji su obeležili epohu tog fakulteta, od kojih su neki takve gromade graditeljstva Srbije kao što su: Milan Đurić, Mijat Trojanović, Ilija Stojadinović, Dimitrije Ćertić, Nikola Hajdin, a zvanje dipl. građ. inž. konstruktivnog smera stekao je diplomiranjem kod zvezdaša Miše Ivkovića odbranom diplomskog rada. Stečeno znanje na fakultetu Obradović je pokazao radeći u „Hidrogradnji“ čačanskoj pored Sava Parezanovića, Branka Šutića, Milivoja Nikšića i plejade odličnih inženjera, tehničara i radnika koji građevine ostaviše širom Srbije, u Crnoj Gori, Čehoslovačkoj i Iraku. Ostao je Milisav upamćen kao pošten čovek i dobar inženjer sa organizatorskim sposobnostima.

U „Hidrogradnjinoj Betonjerci“ radio je i Velja Ilić i ostao je upamćen kao sekretar osnovne organizacije SKJ u „Betonjerci“, kao Velja Lampek kome su kolege na parkingu gurale „Fiću“ sa kojom je dolazio na posao da upali. Stečenom imovinom političkim radom samo u Kačulicama Velja bi danas mogao da kupi celokupnu imovinu koju su radom na „Betonjerci“ stekli svi inženjeri i tehničari koji su sa njim tu radili. Onemogućen da u „Hidrogradnji“ pokaže moralne i stručne kvalitete Velja se zaposli u gornjomilanovački „Graditelj“, ali u to vreme vrsni privrednici ispod Rudnika brzo prepoznaše da je Velja neupotrebljiv pa se Ilić iz nužde i nemoći lati preduzimačkog rada. Najveći objekat koji privrednik Velja Ilić izgradi nalazi se u čačanskim Vranićima, rodnom mestu Milisava Obradovića, kad Velja povratniku Vidoju Nikoliću izgradi kuću spratnosti P0+P+1, a Vranićancima kao graditelj osta u uspomeni jer se posle izgrađenog objekta sporio sa Vidojem oko dasaka koje su korišćene za izgradnju tog objekta. U Vranićima je Velja počeo i svoj plodonosni politički život. U kući Milisavljevog strica Radivoja Obradovića Velja je ubeđivao da je antikomunista koga je Špiljkov Vuk Drašković zadužio da se u Šumadiji bori protiv komunista. Niko tada, pa čak ni Velja, nije verovao da će on ikada postati „najbolji ministar u Vladi Republike Srbije”.

A što se inspektorskog rada tiče Milisav Obradović je doneo najviše rešenja o rušenju nelegalno izgrađenih objekata u Čačku, podneo je najviše krivičnih prijava protiv bespravnih graditelja i bio je svoj, ne zatvarajući oči pred investitorima koji su od posebnog značaja za Veljin Čačak. Moralne kvalitete i zakonitost rada građevinskog inspektora Milisava Obradovića gledao je republički građevinski inspektorBranko Radumirović iz Kraljeva, koji je kontrolisao rad građevinskih inspektora u Čačku sve dok neko nije za načelnika opštinske uprave za inspekcijski nadzor opštine Čačak postavio Josipa Šelovića, a Branka Radumirovića zamenio sa republičkim građevinskim inspektorom Miljanom Čanovićem. * O političarima koji nikad nisu smeli doći na stručne pozicije.

Mi, inženjeri i tehničari Srbije, sećamo se izjave u jednoj televizijskoj emisiji TV Beograd u vreme SFRJ, tada mladog i talentovanog inženjera Milutina Mrkonjića iz CIP-a: „Državu”, rekao je tada Mrka, „uništavaju generacijski škartovi. Svi oni koji nisu mogli da se osposobe da nešto rade, preko Partije i Socijalističkog saveza dokopaše se dobro plaćenih radnih mesta sa kojih uništavaju državu“. Vidovit je tada bio Mrka jer posle njega, Slobinog Ministra građevina i mostovdžije Dejana Kovačevića, na tom mestu ugleda nedokazanog Velju Ilića sa kojim se prijateljski zagrli i Olivera Dulića, lekara ortopeda koji živi od prodaje kompjutera, koga Mrka kao mladog kolegu javno podrži da se dokaže u građevinarstvu. Politika je oslepela i vidovitog Milutina Mrkonjića.

Spisak laži Velje Ilića

Ako je Vladi Republike Srbije stalo do pravne države i vladavine prava, do slobode medija i do ljudskih prava, neka uskrati imunitet svom ministru Velimiru Iliću da na sudu dokaže tvrdnje koje po celoj Srbiji i do Amerike, Kanade i Australije posla o Obradovićima ovaj veliki Srbin. Ako niste pod svoju kontrolu stavili sve medije u Srbiji zahtevajte da se magistar laži Velja Ilić na konferenciji za medije, koju treba da održi u Vladi Republike Srbije, izvini narodu Srbije i sveta za sledeće izgovorene laži:

1. Na pitanje novinara Niške televizije kako je moguće da njegov brat posle invalidske penzije kao invalid može da obavlja poslove direktora škole, predsednika Skupštine opštine, direktora JP „Gradac“ i Gradonačelnika Čačka, Velja Ilić odgovori: „Ja nemam brata“. * 2. Na pitanje novinara odakle mu pare da kupi kuću u centru Čačka, Velja Ilić odgovori: „Prodao sam opremu za proizvodnju cipela i kupio tu kuću“. Veljin rođak Bane tvrdi da je Velja opremu za proizvodnju cipela prodao za 2000 maraka, a od tih para Jodžo advokat u centru Čačka izgradi legalno novu kuću, novi pomoćni objekat i još mu pride Velja dade apartman na Zlatiboru.

3. Na pitanje urednice emisije „U trendu“ Snežane Dakić-Mikić odakle mu pare da izgradi zatvoreni bazen za kupanje u Atenici, kakav Čačak nema, Velja odgovori da mu je otac od penzije izgradio bazen, jer njegov sin ministar treba plivajući da se rehabilituje od povreda zadobijenih u saobraćajnom udesu.

4. Kada je novinar, dopisnik „Večernjih Novosti” iz Čačka Vladimir Ilić, započeo pisanje o nelegalnoj gradnji klinike u Kačulicama od strane Velimira Ilića, ministra u Vladi Republike Srbije resorno zaduženog za građevinarstvo, Velja Ilić preko medija odgovori: „Novinar mi je silovao ovce“.

5. Velimir Ilić treba javno da izjavi da li je Agenciju za borbu protiv korupcije slagao sa prijavljenom imovinom kojom raspolaže. Treba da odgovori kako su do stanova došle njegove bivše žene i njegova deca od bivših žena a i neke za Velju Ilića druge bitne osobe.

Ako Vlada Republike Srbije ne natera svog ministra da se izvini narodu Srbije za javno izgovorene laži smatraćemo da je laž sastavni deo delovanja Vlade Republike Srbije.

Predlog za rešavanje problema nelegalne gradnje

I na kraju, mi inženjeri i tehničari Republike Srbije, Vladi i Skupštini Srbije predlažemo kako da reši ključni problem izdavanja građevinske dozvole za izgradnju novih objekata i naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za nelegalno izgrađene objekte:

1. Da u novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji treba uskoro da bude usvojen, uđe obaveza investitora da sklope ugovor o nadoknadi za uređenje građevinskog zemljišta sa nadležnim JP lokalne samouprave, pri izdavanju građevinske dozvole. Ukoliko ta obaveza ne bude predviđena izdavanjem građevinske dozvole mnogi kupci stanova i lokala ostaće bez upotrebne dozvole i neće moći svoju imovinu, pošteno plaćenu, nikada da uknjiže u Katastar kao imovinu sa upotrebnom dozvolom.

2. U novi Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata uneti da se svi nelegalno izgrađeni objekti do dana stupanja na snagu novog zakona mogu legalizovati naknadnim izdavanjem građevinske i upotrebne dozvole na način kako se u redovnom postupku izdaje građevinska i upotrebna dozvola.

3. Svi koji dokažu da su im socijalne prilike takve da ne mogu da plate izradu glavnog projekta za gradnju novog objekta, odnosno za legalizaciju bespravno izgrađenog objekta, država treba da plati izradu glavnog projekta a takve treba i osloboditi plaćanja nadoknade za uređenje građevinskog zemljišta prilikom naknadnog izdavanja građevinske dozvole nelegalno izgrađenog objekta, ili Vlada Republike Srbije treba da iznađe neko drugo rešenje kojim će pomoći siromašnom stanovništvu Republike Srbije da izgradi novi, odnosno da legalizuje bespravno izgrađeni stambeni objekat.

Vlada Republike Srbije trebalo bi da uči iz grešaka Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića koji Novoj Srbiji, koja kad bi samostalno izašla na izbore ne bi osvojila više od 0, 5% glasova, produžiše život na političkoj sceni, a Velji Iliću ministrovanje. Nikolići mu pride dadoše još i Čačak i brata gradonačelnika.

Inženjeri i tehničari Srbije

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести