Претрага
[rstr_selector]

Isplata novčane pomoći nezaposlenim porodiljama

Nezaposlene porodilje u Čačku od juče mogu ostvariti pravo na novčanu pomoć za brigu o detetu u iznosu od osam ipo hiljada dinara. Roditelji, čija su deca rođena u ovoj godini, zahteve i dokumentaciju mogu predati Centru za socijalni rad.

„Nama su već stigli prvi zahtevi za naknade porodiljama na osnovu nove gradske odluke o proširenim pravima iz oblasti socijalne zaštite grada Čačka. Da bi ostvarile ovo pravo, nezaposlene porodilje treba da se jave u Centar za socijalni rad, gde se predaju zahtevi.“ – izjavio je Goran Javorac, sociolog Centra za socijalni rad.

Nadležni kažu da je uz zahtev, neophodno priložiti i izvod iz matične knjige rođenih, važeću ličnu kartu, potvrdu sa biroa da su nezaposlena lica ako su iz grada, a ako su iz sela u tom slučaju prilažu potvrdu iz mesne kancelarije ili potvrdu iz Fonda PIO da nisu u stalnom radnom odnosu.

“ Naknada za porodilje iznosi 20 odsto od prosečnog ličnog dohotka, taj iznos se trenutno kreće od 8 ipo do 9 hiljada dinara. Pored ovog prava, grad porodiljama daje nadoknadu za prvo i drugo dete u iznosu od 10 000 dinara, za treće dete 20 000 i četvrto 30 000 dinara. Na osnovu roditeljskog dodatka isplaćuje se jednokratka nadoknada za prvo dete jednokratno oko 35 000, za drugo oko 138 000, za treće 246.661 dinara i za četvrto 328 878 dinara ali s tim što se za drugo treće i četvrto dete isplaćuje u jednakim mesečnim ratama 24 meseca.“ – objašnjava Javorac i dodaje da ova prava mogu ostvariti sve porodilje koje su se porodile posle prvog januara ove godine.

U pojedinim gradovima i opštinama u Srbiji, zaposlenim ženama tokom porodiljskog odsustva isplaćuje se puna plata. Razliku od iznosa koji isplaćuje država, do pune plate koju je ostavrivala porodilja pre nego što je otišla na bolovanje, najčešće isplaćuju lokalne samouprave.

Nažalost, ova praksa se u Čačku ne sprovodi.

– Grad je za ovu godinu izdvojio 40 miliona dinara za podsticaj nataliteta kroz druge oblike subvencija porodiljam. Dovoljno je reći da je celokupan budžet Centra za socijalni rad u prošloj godini iznosio 39 miliona, što dovoljno govori. Ipak, neophodno je u narednom periodu omogućiti još veća prava roditeljima. Sigurno da neki gradovi, poput Beograda, imaju finansijska sredstva da zaposlene porodilje tamo primaju punu platu, ali mislim da je ovo što je lokalna uprava usvojila samo za ovu godinu jako veliki pomak u odnosu na prethodni period. Ako bi svake godine pravili po jedan uslov vezan za povećanje nataliteta i pomoć porodiljama sigurno bi na dugoročnom planu mogli očekivati značajan uspeh – zaključuje Javorac.

Поделите вести

2 одговора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *