[rstr_selector]

Italijani odustali od „Cera“

Italijanska kompanija „Nice“ odustala je od ulaganja u fabriku „Cer“ zbog nemogućnosti konverzije zemljišta, odnosno, zbog toga što ne postoji zakonski okvir da ova firma postane vlasnik parcele na kojoj se nalazi ovo čačansko preduzeće.

Vlasništvo nad zemljištem fabrike u koju su nameravali da ulažu, Italijani su postavili kao jedan od prvih uslova Slobodanu Vasilijeviću, vlasniku preduzeća „Slovas“ koje je svojevremeno privatizovalo „Cer“.

 

Prema ranijim najavama, Italijani su u Čačku želeli da pokrenu proizvodnju kućne automatike za strano tržište, a za čije potrebe je bilo planirano upošljavanje 200 radnika.

 

Direktor „Slovasa“ je rekao da su Italijani već bili dopremili opremu u Čačak, a da je planirani promet u prvoj godini poslovanja bio 30, a u drugoj 55 miliona evra.

 

Raspisivanjem izbora i raspuštanjem republičke Skupštine, postalo je izvesno da novi zakon o uređenju prostora i izgradnji neće biti usvojen u ovoj godini, a bez njega nije moguće izvršiti konverziju iz prava korišćenja u pravo vlasništva, zbog čega Italijani nisu želeli da rizikuju.

 

U „Slovasu“ kažu da će ipak pokušati da ove investitore zadrže u Srbiji tako što će im ponuditi lokaciju u Beogradu koja je u apsolutnom vlasništvu ove čačanske firme.

 

Odustajanje Italijana od pokretanja proizvodnje u Čačku, nažalost, nije jedini slučaj. Zbog administrativnih peripetija i nesporazuma sa lokalnom administracijom, i pojedine čačanske firme su izmestile sedišta, a neki i proizvodnju sa ovih prostora.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести