[rstr_selector]

Ivanjičko Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi obeležilo jubilej

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi u Ivanjici je proteklog vikenda obeležilo 15 godina postojanja. Ovo udruženje je osnovano 25. decembra 2001. godine, a danas broji oko 1700 članova. Branislav Lazić, sekretar udruženja, kaže da ivanjički davaoci krvi redovno učestvuju u akcijama dobrovoljnog prikupljanja krvi ne samo u Ivanjici, već i u ostalim gradovima u Srbiji, ali i Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

– Dan osnivanja Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi i jubilej od 15 godina rada i postojanja obeležili smo 25. decembra dodelom priznanja i zahvalnica. Mogu da kažem da smo zadovoljni dosadašnjim radom, a nadam se da ćemo tako nastaviti i u budućnosti i da ćemo imati sve više davalaca, naročito mladih ljudi. Godišnje imamo oko 7 akcija na teritoriji opštine Ivanjica, a  za potrebe Službe za transfuziju krvi u Opštoj bolnici u Čačku i Instituta za transfuziju krvi Srbije na godišnjem nivou prikupimo oko 1000 jedinica krvi. Naši davaoci učestvuju u akcijama i u drugim gradovima i opštinama u  Srbiji, a uspostavili smo i kontakte sa brojnim udruženjima iz Republike Srpske i Crne Gore gde takođe dajemo svoj doprinos u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, rekao je Branislav Lazić i dodao da je ohrabrujući podatak da u svakoj akciji učestvuje sve više mladih.

Priznanja za osnivače Udruženja

Priznanja su pripala osnivačima Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi kojih ima osam. To su Lazar Miljić, Predrag Stanković, Raško, Nenad i Milan Savić, Milun Bojović i Milorad Bešević, a najznačajnija među njima je doktorka Radovanka Predragović Stevanić, koja je nažalost preminula. Priznanje u njeno ime primila je njena ćerka koja je tim povodom došla iz Beograda. Dr Radovanka je primila dosta posthumnih priznanja, tako da smo joj i mi dodelili priznanje za njen humanitarni rad, rekao je Lazić.

On je dodao da je rekorder po broju davanja krvi u Ivanjici Milorad Bešević, koji je 131 put dao krv zbog čega je pre nekoliko godina primio priznanje od Opštine Ivanjica, kao zaslužni građanin Ivanjice u oblasti humanitarnog rada i dobrovoljnog davanja krvi.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *