[rstr_selector]
Фото: Чачанска Родна

Изложба „На Јелици беше град” у Народном музеју у Чачку

Изнад Чачка, у атару драгачевског села Граб, зубу времена, надмоћним силама природе и људском немару већ вековима одолева град непознатог имена. Народни музеј у Чачку деценијама истрајава у племенитој мисији – да ову непроцењиву културну баштину свог простора сачува од пропадања и заборава.

У Галерији Народног музеја у Чачку стура ће бити отворена изложба под називом „На Јелици беше град”, посвећена археолошком налазишту Градина на Јелици које представља једно од најраније познатих археолошких налазишта у Србији.

Археолошка ископавања на овом месту почела су пре готово 40 година и са прекидима трају до данас. Према речима Делфине Рајић, директора Народног музеја, Градина је одувек привлачила пажњу истраживача и постала је познато налазиште не само у Србији, већ и у свету, а ова изложба кроз ретроспективу досадашњих открића представља узбудљиво путовање до самих изворишта цивилизације.

– Урањање у дубоку прошлост међу древне споменике који фасцинирају својом трајношћу и тајанственошћу, одувек је привлачило не само историчаре и археологе, већ и знатижељне путнике намернике, авантуристе и све оне који желе да проникну у тајну људског постојања. Разумевање старих зидина, утврда и храмова у које су њихови градитељи узидали много неимарске и градитељске вештине, представља узбудљиво путовање до самих изворишта цивилизације. Изнад Чачка, у атару драгачевског села Граб, зубу времена, надмоћним силама природе и људском немару већ вековима одолева град непознатог имена. Народни музеј у Чачку деценијама истрајава у племенитој мисији – да ову непроцењиву културну баштину свог простора сачува од пропадања и заборава. Током скоро 40 година археолошких истраживања, чачански крај је добио значајно археолошко налазиште које је познато и код нас и у свету, а које ће, надамо се, у догледно време постати археолошки парк.

Град није имао дуг век трајања. Уништен је у пожару да би после извесног времена био обновљен и насељен у периоду од 7. до 9. века и за сада представља најстарије средњовековно насеље на ширем простору модерног Чачка.

– Локалитет се данас налази у амбијенту који је остао непромењен у односу на историјске периоде његовог постојања. Локалитети попут Градине представљају кључ за даља археолошка проучавања касне антике и раног средњег века, и то не само на нашим просторима. Управо због тога, ова изложба представља својеврстан водич кроз далеку прошлост, одгонетајући древну легенду и сведочећи сликом да се благо не налази нигде другде, на неком бољем и лепшем месту, него управо овде испред нас, рекла је Делфина Рајић.

Аутори изложбе су Вујадин Вујадиновић и Александра Гојгић, кустоси археолози чачанског Музеја. Поставка ће бити отворена у Галерији Народног музеја у 18 часова.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести