Izložba o proti Vićentiju Popoviću u čačanskom Muzeju

Izložba o proti Vićentiju Popoviću u čačanskom Muzeju

„Zamišljena izložba formulisana je kao segment iz društvene istorije koji obuhvata nastanak privatne biblioteke, prošlost i značaj u društvenom razvoju Čačka ove izuzetne porodiceˮ

0

U Narodnom muzeju u Čačku sutra će u 12.00 sati biti otvorena studijska izložba „Prota Vićentije Popović i sinoviˮ, autora Radivoja Bojovića, istoričara i muzejskog savetnika čačanskog Muzeja. Delfina Rajić, direktorka Muzeja, kaže da je otkriće zaostavštine prote Vićentija Popovića i sinova jedinstven događaj u kulturnoj istoriji Srbije zbog činjenice da se u njenom sastavu nalazi biblioteka sa 250 primeraka stare i retke knjige, i to od 1538. do 1867. godine.
– Zamišljena izložba formulisana je kao segment iz društvene istorije koji obuhvata nastanak privatne biblioteke, prošlost i značaj u društvenom razvoju Čačka ove izuzetne porodice. Izložba obuhvata prošlost i ulogu u društvenim tokovima predstavnika ove stare svešteničke porodice od  XVIII do kraja  XX veka. U Ježevicu su se doselili za vreme Prvog srpskog ustanka 1810. iz sela Blata na reci Vapi. U kulturnoj istoriji Srbije ovakve sačuvane bibliotečke celine su retka pojava, a u provinciji do sada nezabeležene. Zajedno sa oružjem, ikonama, crtežima, albumima, fotografijama, dokumentima i realijama čine celinu od izuzetnog značaja. U prosveti mesto njenih predstavnika opredeljuje sveštenički i učiteljski poziv, u lokalnim političkim zbivanjima pripadnost političkim strankama liberala i radikala, a u kulturi izuzetna ljubav prema knjizi i interesovanje  za prošlost (Konstantin Popović bio je pesnik i jedan od začetnika istorije umetnosti kod Srba), a u ekonomiji sela uzorno domaćinstvo i delatnost u Srpskom poljoprivrednom stanovništvu i Zadružnom savezu, rekla je Delfina Rajić.
Autor izložbe je Radivoje Bojović, istoričar, muzejski savetnik. Izložba će biti otvorena do kraja marta.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR