Претрага
[rstr_selector]

Изложба „У дубинама провинције” од сутра у Музеју рудничко-таковског краја

„Овом изложбом желимо да сликом и причом о античком Чачку откријемо позната места и делове града који имају симболичан значај и чине богатство савременог живота.”

У Музеју рудничко-таковског краја сутра ће у 19 часова бити отворена изложба Народног музеја Чачак под називом „У дубинама провинције”. Циљ изложбе је да се археолошко наслеђе Чачка сагледа у новом светлу, а пре свега да се отргну од заборава трагови прошлих епоха, каже Делфина Рајић, историчар уметности и директор чачанског Музеја и додаје да поставка на интересантан и несвакидашњи начин упознаје посетиоце са античким и савременим наслеђем Чачка.

– Основна улога уметности је стимулисање људских чула и људског ума и духа. Последњих година музеји су у свету препознати као важне институције, а то је довело до креирања и јачања активности везаних за разноврсне музејске програме. Музејске збирке и њихове поставке у музејима постају јединствена места догађаја где се преплићу експонати и уметничка дела као и њихова нова тумачења, машта и креативност. Тако се на нови начин стиче искуство. Програм Музеја у Чачку последњих година обухвата и нове видове интерпретације и начине комуницирања са културним наслеђем. Трудимо се да пронађемо баланс између модерних тенденција и квалитетног приступа који чине срж Музеја. Слојевито наслеђе различитих периода на подручју Чачка важно је сведочанство о међусобним утицајима различитих култура. Нудећи другачију димензију уметничког доживљаја кроз атрактивни приступ и нов начин размишљања, ова изложба зрачи. Не само на своје непосредно окружење већ и много даље. Посетиоцима нуди авантуру духа кроз стваралачку игру. Циљ изложбе је да се сагледа археолошко наслеђе нашег града у новом светлу. Посебан акценат је на томе да се кроз ову изложбу пробуде и иницирају нове форме заштите, односно да се отргну од заборава трагови прошлих епоха. У новије доба, Чачак се мењао, обнављао своју слику и изглед, а његова пребогата историја описана је пером путописаца и песника. Споменици и симболи се увек изнова очитавају. Овом изложбом желимо да сликом и причом о античком Чачку откријемо позната места и делове града који имају симболичан значај и чине богатство савременог живота.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 18. децембра.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *