[rstr_selector]

Izvoz povećan za 40, a uvoz za 12 odsto

U odnosu na isti period prošle godine, čačanska privreda je u prvih šest meseci ove zabeležila povećanje spoljnotrgovinske razmene od 21 odsto. Zahvaljujući pre svega dobrom poslovanju kompanije „Sloboda“, ostvaren je izvoz veći za 40 odsto, dok je uvoz povećan za12 procenata.

Ove godine delegacija Privredne komore Kraljevo i lokalnih privrednika posetila je nekoliko inostranih firmi u pokušaju da obezbedi plasman za domaće proizvode.

Gorana Tanasković, rukovodilac Regionalne privredne komore Kraljevo, organizacione jedinice Čačak, kaže da se od putovanja u Angolu odustalo jer domaća građevinska industrija još uvek nije dovoljno spremna da organizovano nastupi na ovom tržištu. Međutim, put u Moskvu obezbedio je plasman za proizvode dve čačanske firme, a za njima ne zaostaju ni preduzeća koja su saradnju uspostavila sa Nemačkom.

– Naše tržište je toliko malo da naša preduzeća postaju svesna da ne mogu uspešno da posluju samo orjentišući se na domaće tržište već traže načine kako svoju robu da plasiraju u inostranstvo, koriste pristupne fondove i razne edukacije, znači naša preduzeća baš svestrano počinju da se pripremaju za nastup na inostrano tržište. Mi kao Privredna komora se takođe trudimo da našim privrednicima olakšamo sve ono što se tiče izvoza domaćih proizvoda na inostrano tržište tako što im pružamo savete, dajemo određene informacije, tipa, koji su zakonski propisi na određenom tržištu, za kojom robom postoji potreba i ono što je najbitnije da im omogućimo da odu lično na to tržište za koje su zainteresovani i da sami vide kakve su mogućnosti i kakvi su zahtevi – izjavila je Gorana Tanasković.

Ona je dodala da pored sajmova koji se organizuju u saradnji sa Privrednom komorom Srbije preduzetnicima su omogućene posete i lični kontakti pre svega sa našim predstavništvima privrednih komora po zemljama gde ih imamo, kao i sa inostranim preduzećima.

– U maju mesecu naše dve firme iz Čačka posetile su naše predstavništvo Privredne komore Srbije u Moskvi gde smo imali direktne kontakte sa preduzećima koja su bila zainteresovana za naš proizvodni program. Ta naša preduzeća ponela su svoje uzorke i uspela da svoj proizvodni program plasiraju na najbolji mogući način tako da već imamo i izvoz tih proizvoda. Konkretno radi se o preduzeću Maruška koje je uspelo da svoj proizvodni program plasira i na ruskom tržištu i već je ugovorena određena isporuka proizvoda. A druga je firma Precizion, odakle su takođe sklopili posao sa Rusima. Takođe, imali smo jedan uspešan plasman proizvoda i u Nemačku, radi se konkretno o Frankfurtu gde smo uspeli da povežemo naše preduzeće sa određenim firmama u Nemačkoj i tu su već ugovori potpisani i proizvodi su krenuli za Nemačku – rekla je Tanaskovićeva dodajući da je reč o metalskoj industriji.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *