Претрага
[rstr_selector]

JKP „Čačak“ dva puta mesečno podnosi tužbe protiv nesavesnih platiša

Javno preduzeće za grejanje „Čačak“ dva puta mesečno vrši utuženja Čačana koji nisu platili uslugu grejanja u protekloj grejnoj sezoni. Prema rečima Tanje Todorović, finansijskog rukovodioca ovog preduzeća, pre utuženja se šalju opomene i to dve pre prve tužbe.

– Korisnici već znaju da sa nama uvek mogu da potpišu ugovor o reprogramu duga. U zavisnosti od visine duga, ugovor se potpisuje na period od tri do deset meseci. Ali, uslov da ugovor o reprogramu bude potpisan je da dužnik odmah uplati prvu ratu duga. Od početka godine do danas potpisano je 256 reprograma, ali oni koji ga potpišu, a ne ispoštuju, po isteku ugovorenog roka dobijaju isti status kao i oni građani koji ga nisu ni potpisali. Pri tom, moram da naglasim da su troškovi izvršenja u slučaju tužbe od pet do 12.000 hiljada dinara na teret građana, kaže Todorović.

Mrazevi uvećali račune

Finansijski rukovodilac Javnog preduzeća za grejanje „Čačak“ naglašava da je osnovna razlika između ovogodišnjeg u odnosu na prošlogodišnji dug za grejanje visina računa koja je, zbog izuzetno hladne zime, daleko nadmašila račune iz prethodne grejne sezone.

– Korisnici su plaćali po nekoj ustaljenoj dinamici, ali to nije bilo dovoljno upravo zbog uvećanog stanja na računima. U ukupnoj strukturi duga, čak 75% čine fizička lica, odnosno građani, a preostalih 25% pravna lica. Dakle, akcenat naplate stavljamo na građane čije je ukupno potraživanje u ovom trenutku 377 miliona od čega tužbama već potražujemo 236 miliona dinara. Pravna lica za grejanje u sezoni 2016/17 duguju 33 miliona od čega smo zbog 15 miliona već podneli tužbe, rekla je Todorović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *