[rstr_selector]

JKP za grejanje „Čačak”: Sigurna isporuka gasa obezbeđena kroz kreditno zaduženje

Grejna sezona je završena u aprilu, a iza nje su ostali dugovi za potrošenu toplotnu energiju. Prema rečima Tanje Todorović, finansijskog rukovodioca JKP za grejanje „Čačak“, trenutna potraživanja ovog preduzeća iznose 405 miliona dinara.

– Što se tiče fizičkih lica, dugovanje utuženih korisnika je 243 miliona, a neutuženih 126 miliona dinara. Ukupan dug pravnih lica iznosi utuženih 13 miliona, a neutužena potraživanja su 23 miliona dinara, kaže naša sagovornica.

Potreba za novim kreditom biće utvrđena krajem godine

Isto kao prethodne, i ove godine se „Grejanje” kreditno zadužilo da bi platilo svoje obaveze prema „Srbijagasu”, navodi Tanja Todorović.

– Preduzeće je izvršilo zaduženje na početku tekuće godine u iznosu od 160 miliona dinara i na taj način smo uspeli da osiguramo i obezbedimo likvidnost poslovanja, kao i da izmirimo sve obaveze prema preduzeću „Srbijagas” za nabavku energenata, odnosno gasa. Na taj način smo obezbedili sigurnu isporuku i snabdevanje gasom. Preduzeće će tek krajem godine znati da li ima potrebe za novim kreditnim zaduženjem, možda će u decembru biti potrebe za ostatkom kredita koji je predviđen planom i programom poslovanja za ovu godinu, u iznosu od 30 miliona dinara. Inače, to je samo smanjenje obaveze duga prema dobavljačima, a stvaranje zaduženja prema bankama. Na taj način se postiže ušteda u smanjenju kamata koje se zaračunavaju od strane banaka i preduzeća „Srbijagas”, kaže Todorovićeva.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *