[rstr_selector]

Još uvek nije pronađena bista dr Dragiše Mišovića

Spomen kompleks čuvenom srpskom lekaru Dragiši Mišoviću u Kulinovcima doživeo je sudbinu većine sličnih spomenika. Sportski tereni godinama su zapušteni, a zelene površine se ne održavaju redovno.

Ipak, sudbina Spomen doma u Kulinovcima tragičnija je u odnosu na ostale po tome što ovom kompleksu nedostaje bista Dragiše Mišovića, lekara kome je posvećen.

Naime, u oktobru 2006. godine čačanskoj policiji je prijavljena krađa bronzane biste. Prema rečima portparolke Biljane Nastić, policija je izlazila na lice mesta, ali počinioci još uvek nisu pronađeni.

Iz saveta MZ Kulinovci najavili su i otpočeli generalno čišćenje i uređenje ovog spomeničkog kompleksa, a očekuju da će do 12. jula, kada je slava ovog prigradskog naselja, čitav ovaj prostor u Kulinovcima biti uređen. Prema izjavi Miroslava Poledice, predsednika Mesne zajednice, za subotu je najavljeno da će sportski teren biti asfaltiran.

Sva je prilika da će slava Mesne zajednice Kulinovci i ove godine biti obeležena u krugu ovog istorijskog kompleksa bez spomenika najčuvenijem čačanskom lekaru.

Imajući u vidu značaj istorijske ličnosti, iz čačanske policije više puta su apelovali da se bista vrati, međutim, to se do danas nije dogodilo.

Možda biografija Dragiše Mišovića natera kradljivce da razmisle o ovom predlogu, a zajedno sa njima i otkupljivače sekundranih sirovina.

Dragiša Mišović rođen je 4. marta 1898. godine u Kulinovcima, a sa svega 17 godina sa srpskom vojskom 1915. prešao je Albaniju. Samo nakon dve godine u Nici, u Francuskoj, u srpskoj gimnaziji diplomirao je kao drugi u rangu od 600 učenika. Studije medicine je započeo u ovoj državi, ali ih je završio na Karlovom univerzitetu u Pragu. Januara 1926. godine nostrifikuje diplomu na beogradskom Medicinskom fakultetu kada i počinje njegova lekarska misija u Srbiji.

Bio je čuven po tome da najvećem broju svojih privatnih pacijenata nije naplaćivao preglede, a mnogima je sam plaćao lekove. Međutim, ovog humanistu politika je koštala života. Pred početak Drugog svetskog rata zbog svog političkog delovanja dolazi u sukob sa zakonom i biva pritvoren u beogradskom zatvoru „Glavnjača“.

Međutim, prilikom prevoženja u pritvor nesrećnim slučajem, policijski automobil je udario u tramvaj. Doktor Mišović je u Opštu državnu bolnicu primljen bez svesti, gde i umire dva dana kasnije, 18. januara 1939. godine. Hroničari toga vremena zabeležili su da je sahrani narodnog lekara u Čačku prisustvovalo više od 15 000 ljudi.

Ime dr Dragiše Mišovića danas nose mnogi domovi zrdavlja, bolnice, klinički centri, kao i škole i ulice.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести