[rstr_selector]
Zavod za javno zdravlje

Kijavica i kašalj pod kontrolom

U Čačku se beleži povećanje broja obolelih od respiratornih zaraznih bolesti, ali je to uobičajeno za ovo doba godine, kaže doktor Davor Obrenić, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti čačanskog Zavoda za javno zdravlje.

– Kao i svake godine, najveći broj obolelih beležimo među decom predškolskog i školskog uzrasta. Broj obolelih se smanjuje idući prema starijim starosnim kategorijama. Naravno da respiratorne zarazne bolesti beležimo među svim starosnim strukturama, ali najviše ih je među predškolcima i decom osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kaže Obrenić.

Sve zarazne bolestu u Čačku su pod kontrolom

Doktor Obrenić kaže da njegova služba svake godine evidentira sve vrste zarznih bolesti, ali naglašava da su sve one u Čačku pod kontrolom.

– U najvećem broju to su svakako respiratorne bolesti, ali pored njih to su i druge zarazne bolesti. Na prvom mestu to su crevne zarazne bolesti koje se najčešće javljaju u letnjem periodu, a onda i polne zarazne bolesti, zoonoze, transmisione zarazne bolesti i ostalih zaraznih bolesti koje se registruju tokom cele godine. Sve ove bolesti u Čačku su, kako se to epidemiološki kaže, pod kontrolom, istakao je Obrenić.

Situacija u predškolskim ustanovama stabilna

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti čačanskog Zavoda za javno zdravlje kaže da je stanje u predškolskim ustanovama u Čačku, kad su crevne zarazne bolesti u pitanju, stabilna.

– Mi pratimo obolevanje celokupne populacije Moravičkog okruga, a naročito dece i to one mlađeg uzrasta. Upravo na osnovu konstantnog nadzora mogu da kažem da je situacija pod kontrolom. Nemamo porast obolevanja od crevnih zaraznih bolesti među decom uopšte, pa ni među onima koji pohađaju predškolske ustanove, zaključuje Obrenić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *