[rstr_selector]

Kome se obratiti kada ugledate zmiju

Na teritoriji cele Srbije u poslednjih nekoliko nedelja zabeležena je prava najezda zmija. Ova pojava nije neobična ako se zna da je maj mesec rezervisan za parenje ovih životinja, zbog čega se u prirodi, ali i na drugim mestima, veoma često s proleća sreću takozvani spletovi zmija.

Kada vide zmiju, građani su obično preplašeni, mada stručnjaci kažu da razloga za strah nema, jer je većina ovih gmizavaca bezopasna. Ipak, postoje i one vrste čiji ujed može biti smrtonosan, zbog čega se ne preporučuje da se zmije samoinicijativno hvataju. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja je propisao da je ubijanje zmija zabranjeno, pa su se i one našle na listi od 500 retkih i zaštićenih životinjskih vrsta u Srbiji. Prema ovom Zakonu, ko ubije zmiju, makar to uradio i u panici, platiće kaznu od 30 000 dinara. Nadležne republičke službe dale su ovih dana preporuku stanovništvu kako da se ponaša ukoliko u svom okruženju vide zmiju.

Nadležni građanima savetuju da prisustvo gmizavaca prijave lokalnim veterinarskim stanicama ili policiji. Međutim, tragajući za službom koja je u Čačku nadležna da se bavi ovim poslom, prethodni savet Čačanima neće biti od velike koristi.

U Veterinarskoj stanici Čačak, kažu da do njih nikakva preporuka nadređenih institucija nije stigla, ali i da jeste, njihovi veretinari ne bi mogli da obave posao hvatanja zmije, jer za to nisu obučeni. Sličnog razmišljanja je i Mira Zarić, načelnica Republičke veterinarske inspekcije u Čačku, koja naglašava potrebu da se ova životinjska vrsta zaštiti, ali i dodaje da njihovo odeljenje nema zaposlene edukovane za ovu vrstu posla.

U Policijskoj upravi u Čačku do sada nisu imali pozive građana zbog ove problematike. Međutim, Biljana Nastić u policiji zadužena za odnose s javnošću, smatra da ukoliko se građani i jave sa ovim problemom, policija ovaj zadatak neće odbiti, ali ni oni takođe nemaju način kako da ga reše. “ Mi još uvek nismo imali prijava, što ne znači da na terenu ovih pojava nema. Pripadnici MUP-a u Čačku ni ranije nisu intervenisali na ovakvim zadacima, pa samim tim nemaju ni iskustva za ove poslove. Ali, to ne znači da nam se građani ne mogu javiti ukoliko postoji opasnost od prisustva zmije.“ – izjavila je Biljana Nastić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести