Претрага
[rstr_selector]

Komisija kršila zakon pri imenovanju direktora javnih preduzeća

Juče je u JKP za grejanje „Čačak“ konferenciju za novinare održao Petar Domanović, odlazeći direktor ove firme. U obraćanju novinarima, Domanović je sumirao rad tokom dva mandata, koliko je proveo na ovom rukovodećem mestu i naveo pojedine rezultate.

Među značajnijima su vraćanje nasleđenog duga Gradskog stambenog preduzeća od 800.000 evra i skorije dovođenje investicije od 3.3 miliona evra iz fondova EU za rekonstrukciju postojeće mreže u Čačku. 

Odlukom Komisije za imenovanje direktora javnih komunlanih preduzeća, koju su potvrdili odbornici vladajuće većine u Čačku, na Domanovićevo mesto uskoro će doći Obrad Stevanović, koji je nekada bio direktor ove firme. Naime, Stevanović je funkciju generalnog direktora obavljao u periodu od 1997. do 2001., ali je za vreme mandata narednog direktora Vučka Jovičića proglašen za tehnološki višak. Obrad Stevanović tada je uzeo otpremninu i napustio preduzeće. Njegov ponovni dolazak na rukovodeće mesto u grejanju očekuje se već naredne nedelje.

Koalicionim sporazumom o vršenju vlasti u Čačku, direktorsko mesto u ovom preduzeću pripalo je naprednjacima, međutim, nekom, za sada nepoznatom računicom, vrh te stranke u Čačku Domanovića nije podržao.

Evidentno je da su i u ovom slučaju stranačka preporuka, a pre svega naklonost stranačkih vođa, bili osnovni adut svih budućih rukovodilaca, jer Domanović, koji je član čačanskih naprednjaka, ni pored ove činjenice nije ponovo izabran. On kaže da je o ovom pitanju ispred čačanskih naprednjaka odlučivao narodni poslanik Aleksandar Radojević, čije simpatije on nije imao.

Petar Domanović je jedan od retkih koji su javno komentarisali rad Komisije za izbor novih direktora. – Konkurs je urađen kako je urađen. Čuli ste brojne primedbe odbornika na rad izborne komisije koju je imenovala gradska Skupština. U ovom trenutku, mogu reći da ću ispoštovati odluku Skupštine. Predaću dužnost novom direktoru koji treba da se pojavi ovih dana. Zbog specifičnosti trenutka u kome se nalazimo, ovde nemam ništa drugo da kažem jer je sve rečeno kroz primedbe odbornika opozicije na rad izborne Komisije koju je imenovala gradska Skupština. Smatramo da zakon tako kaže da je ovo rešenje konačno i na njega naravno nema nikakvih žalbi, nema primedbi i ona se mora ispoštovati šta god ko mislio o tome. Sve što mislim o tom postupku, reći ću puštanjem ovog snimka koji je član Komisije ispred Stalne konferencije gradova i opština, gospođa Mirjana Đoković izrekla. Iz toga je izrečena cela ova priča i sve je jasno iz samo jedne rečenice. Stalna konferencija gradova i opština se postavlja u svim lokalnim samoupravama, kao neko ko je supervizor da sve bude po zakonu, kao neki ombudsman koji mora da vodi računa o interesima lokalne samouprave i učesnika u konkursu i svih onih kojih se to tiče. Da li je to bilo tako, vi procenite sami. Ovo je klip o kome govorim: 

„Videla sam da kroz raspravu potencirate izborni postupak. Koji izborni postupak, molim vas!? Koja lista kandidata, kada imamo jednog kandidata i kada imamo više kandidata verujte mi Komisija ima diskreciono pravo da uvidom u priloženu dokumentaciju… Šta, gde piše? Pa to je naše pravo, vi ste nam dali ovo pravo. Nije kršenje zakona. „, glasila je izjava koja je novinarima prikazana u vidu video-klipa sa poslednje Skupštuine grada u kojoj se pomoćnica gradonačelnika obraća opozicionim odbornicima koji su kritikovali rad Komisije čiji je ona bila stalni član.

– Čuli ste sve. Gospođa umesto da se postavi iznad cele priče, istakla se ovakvom izjavom. Uzela je za sebe diskreciono pravo da kroji zakon onako kako joj odgovara i za to nema dileme. Na kraju je zaključila priču da kome ne odgovara neka se žali. Sve to je rekla uz javno priznanje u direktnom TV prenosu i nemam više komentara. Naravno, ne želim ništa loše da kažem ni o stranci ni o Skupštini. Ja nisam imao problem te vrste, a moja nesrećna okolnost je što u ovom trenutku izbora odlučuje poverenik (poslanik SNS Aleksandar Radojević), a ne stranka. Na stranu sve što je ovo stranačko zapošljavanje, po mom mišljenju moralo da se izbaci iz cele ove priče i moralo se ići na neke druge kriterijume koji su tačno propisani zakonom. Jasna je situacija da je merilo za predlog kandidata bila isključivo stranačka pripadnost – izjavio je Petar Domanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *