Претрага
[rstr_selector]

Концерт посвећен сећању на Светозара Лазовића Гонга данас у Великој Јежевици

„Циљ јесте да се сачува сећање на Гонга, али и да се пружи прилика младим трубачким оркестрима да прикажу свој репертоар и тако наставе традицију”

Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго”, седми по реду, одржава се данас од 18 часова у Великој Јежевици. Концерт је посвећен сећању на мајстора трубе, Светозара Лазовића Гонга коме су мештани и пријатељи 2016. године подигли споменик код Дома културе у његовом родном селу. Управо на том месту, од тада се сваке године на Преображење одржава ова манифестација која окупља трубаче из разних крајева Србије, са циљем да се очува сећање на Гонга и да се трубачка традиција пренесе млађим нараштајима, рекао је Драган Лазовић, син прослављеног трубача и организатор Меморијалног концерта.

– Циљ јесте да се сачува сећање на Гонга, али и да се пружи прилика младим трубачким оркестрима да прикажу свој репертоар и тако наставе традицију. Пожељно је због публике да то буде музика Западне Србије, али није и обавезно јер знамо да је Светозар одлично свирао и мелодије јужне и источне Србије. Програм ће отворити фолклорни ансамбл Разиграно коло из Пожеге. Од трубачких оркестара наступиће их четири из Пожеге – оркестар мајстора трубе Дејана Јевђића, а то је екипа у којој сам и ја, оркестар мајстора трубе Дејана Лазаревића из Пожеге, Браће Илић, Огњена и Уроша Васиљевића. Из Бајине Баште долази оркестар Миленка Филиповића, из Карана оркестар Бранка Остојића, из Нове Вароши оркестар Ивана Ђенадића, из Лучана Драгачевски подмладак, као и Новосадски трубачи који су већ трећу годину на меморијалном концерту код нас.

Светозар Лазовић Гонго је добитник бројних награда на Саборима трубача у Гучи, а оно најзначајније – Мајсторско писмо, уручено му је 1994. године. Поред награда у Гучи, добитник је и других признања, а прошле године је постхумно награђен признањем за животно дело које Удружење СЕМУС додељује најистакнутијим естрадно-музичким уметницима у Србији.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести