Претрага
[rstr_selector]

Корзо и пијаца успомена: Целодневни програм о старом Чачку на више локација у граду

У оквиру пројекта Чачак – Национална престоница културе, Народни музеј, Удружење „Наше дрво” и Омладинско позориште „Морава Театар” из Чачка данас организују мултимедијални програм под називом „Корзо и пијаца успомена”. Делфина Рајић, директорка чачанског Музеја, најављује програме који ће бити организовани од 12 до 22 часа на више локација у граду, а кроз које ће бити представљен стари Чачак.

– Мултимедијални програм „Корзо и пијаца успомена” замишљен је као целодневни програм у неколико целина, у оквиру којих ће бити представљен и стари Чачак. „Пијаца успомена” од 12 до 20 часова биће на Градском тргу, где ће се размењивати и продавати старе грамофонске плоче, сличице, албуми, значке, фотографије. Реализоваћемо и изложбу „Кафане старог Чачка”. На Градском тргу ће бити поставка амбијента некадашњег Фотографског студија, а ту ће грађани моћи да се фотографишу од 12 до 17 часова. Од 17 до 19 часова биће организовано дефиле на корзоу, у оквиру кога ће бити представљена градска ношња с краја 19. века, па до моде 60-их година 20. века. Филмска пројекција немог филма „Грешница без греха”, у режији Косте Новаковића у Кафеу Хотела „Београд”, планирана је од 18.30 до 19.30 часова као сећање на први биоскоп у Чачку у некадашњем Хотелу „Крен”. Суграђани ће имати прилику да виде и сценографију старе чачанске кафане и да уживају у концерту оркестра староградске музике у башти Хотела „Београд” од 19.30 до 22 часа.

Поред ових програма, биће изведени и кратки позоришни комади у којима ће бити представљен Чачак у прошлости кроз три драмска приказа. Вадимир Јоцовић, глумац и режисер ових позоришних комада, каже да ће у њима оживети личности које су оставиле трајан печат у историји нашег града.

– Први драмски приказ почиње у 17 часова на Градском тргу, и назив је „Са дрвеним мачем”– по мотивима драме „Путујуће позориште Шопаловић“ Љубомира Симовића. У том драмском приказу играју и професионални глумци –Ненад Гвозденовић, Драга Ћирић, Аврам Цветковић, Тодор Трифуновић уз појачање позоришта „Морава театар” – Дуња Милијановић, Милица Шајиновић, Нађа Ракићевић и моја маленкост. Први драмски приказ на тргу траје око 25 минута и одмах по завршетку публика иде до следеће тачке која се налази испред Галерије „Рисим” где ће глумац из Горњег Милановца, Ивица Тодоровић, одиграти Богића Рисимовића. Тај драмски приказ траје око 10 минута, а након тога публика улази у Галерију „Рисим” на изложбу „Чачак кога нема”. Након тога, одлази до треће тачке, а то је Хотел „Београд”. На балкону хотела ћемо колега Миљан Губеринић из Смедерева и моја маленкост одиграти део из наше дуодраме која се зове „Шах-мат” и која ће бити премијерно приказана 15. августа у Народном музеју, а сутра ћемо одиграти само један делић те дуодраме у трајању од 15 минута. Ликови из драме су Степа Степановић и Александар I Карађорђевић. Након тога, у 16.30 у сали Хотела „Београд” уследиће пројекција немог филма „Грешница без греха”. По завршетку филма, публику ће на излазу из Хотела дочекати музичари који ће бити у једној импровизоваој кафани која ће бити постављена у пасажу између Хотела „Београд” и Комерцијалне банке. То ће се све завршити до 22 часа. Додао бих то да нас први драмски приказ враћа у 1941. годину, други у 1976. годину, а трећи у 1923. годину када је Александар I Карађорђевић позвао на свој двор Степу Степановића са намером да га пита да буде кум на крштењу Петра II Карађорђевића.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *