Претрага
[rstr_selector]

Kreće proizvodnja u požeškoj „Budimki“

Nekadašnji gigant u preradi voća i povrća, požeška „Budimka“, koja je krajem prošle godine dobila novog vlasnika, sledeće nedelje pokreće proizvodnju. Dragan Marković iz beogradske ITN grupacije koja je kupila „Budimku“, kaže da će prvi proizvod koji će izaći iz proizvodnog pogona biti od maline.

– „Budimka“ počinje da radi punim kapacitetom u petak 12. juna. Instalirali smo novu opremu, izvršili smo sve neophodne rekonstrukcije i adaptacije objekta i priveli nameni oko 20.000 kvadratnih metara proizvodnog i poslovnog prostora. Kao što je poznato, proizvodni program Budimke je orijentisan na voće i povrće i sve se radi sezonski. Sada je vreme kada stiže višnja, a hladnjača i pogoni za zamrzavanje krenuće da rade već od 15. ili 20. juna kada očekujemo da će krenuti prve isporuke višnje. Paralelno sa tim radi topla prerada, linije za želirane proizvoda, linije za konzerviranje, pasterizaciju i za pakovanje sokova. Zatim čekamo sledeći ključni proizvod a to je šljiva, kada će se raditi ekstra džemovi, pekmezi i sve što od tog voća može da se preradi. Na kraju, od septembra, oktobra, novembra i decembra kreću i koncentrati. Sa povećanjem proizvodnje povećavaće se i broj radnika tako da vrlo brzo očekujemo da će biti zaposleno oko sto radnika, bez sezonske radne snage koja je svakako u ovakvim fabrikama uvek potrebna.

Poznati asortiman obogaćen novim proizvodima

– Vrlo brzo će potrošači moći da vide asortiman, dobro poznate i neke nove programe, rezne vrste želiranih proizvoda, a to nisu samo džemovi i ekstra džemovi, već sve ono što može da se proizvede u toploj preradi od voća sa kombinacijom lekovitih biljaka, ali to neka ostane iznenađenje dok se ne pojavi na policama. Prvi proizvod koji će se pojaviti 12. juna na traci i prvi koji će i zvanično izaći biće od maline zato što je malina simbol požeškog kraja i zato što je ona jedan od srpskih brendova koji je potpuno prepoznatljiv na stranim tržišta. Što se tiče povrća, projektovali smo sve i trenutno montiramo liniju, tako da polovinom jula očekujemo prvu preradu krastavca i tada će ta linija početi da radi.

„Budimka“ će prerađivati voće iz cele Srbije

Otkupljivaćemo voće iz cele Srbije, kaže Dragan Marković koji iz Vojvodine očekuje velike količine višnje dobrog kvaliteta.

– Kooperanti se već javljaju ali od 12. juna to će biti intenzivnije. Ako izuzmemo Zlatiborski i Moravički okrug i teritorije Požege, Kosjerića, Bajine Bašte, Užica, Ivanjice, Arilja, Lučana, Čačka, Gornjeg Milanovca i Valjeva, onda je to jako mnogo kooperanata iz sliva reke Morave – Kruševca, Trstenika, Vrnjačke Banje, zatim dalje prema Brusu, Merošini, Prokuplju , ima ih i sa Rudnika i dela prema Beogradu, iz Topole ali i kompletne Vojvodine. Moram da kažem da Vojvodina ima jako veliku proizvodnju voća i povrća i da očekujemo velike količine i sa tog područja. U tom delu Srbije su poslednjih nekoliko godina zasađene velike površine voća i povrća, a nažalost nisu izgrađeni prerađivački kapaciteti. Očekujemo velike količine izuzetno kvalitetne višnje koja će doći u Požegu iz Vojvodine. Svi koji su zainteresovani za dugoročnu saradnju mogu da se javljaju u centralu Budimke u Požegi.

U planu saradnja sa Poljoprivrednom školom „Ljubo Mićić“

– Počeo je proces kontinuiranog prijema radnika, a ostvarićemo saradnju i sa srednjom Poljoprivrednom školom iz Požege, formiraće se i novi profili jer naša intencija jeste da zapošljavamo mlade ljude. Svakako ćemo akcenat dati njihovom zapošljavanju i tome da „Budimka“, osim novih programa i novih proizvodnih automatskih linija, dobije nove profile prehrambenih tehničara i novu energiju u ljudskim resursima, rekao je Marković.a

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *