[rstr_selector]

Likovna kolonija na Savincu

Na Savincu je u toku 20., jubilarna, likovna kolonija posvećena srpskoj slikarki Mini Vukomanović Karadžić, ćerki Vuka Karadžića.

Mina Karadžić sahranjena je u manastirskoj crkvi Svetog Save u ovom mestu, nedaleko od lokaliteta gde se održava kolonija.
Desetak likovnih umetnika iz Beograda, Pirota, Novog Sada, Čačka, Kruševca i Bijeljine, nalazi se u rudničko-takovskom kraju i inspirisani ovim delom Srbije stvaraće umetnička dela do 18. avgusta.

Prema rečima Radoša Gačića, urednika likovnog programa gornjomilanovačkog Kulturnog centra, slikari su jutros posetili crkvu Svete Trojice, postavku Obrenovića u Narodnom muzeju i Legat Nastasijevića. Tokom dana biće gosti kompanije Metalac odakle će ih domaćini iz Kulturnog centra odvesti na rudnički vrh Ostrovica, a tom prilikom posetiće i rudnik olova i cinka.

Kroz Likovnu koloniju na Savincu tokom proteklih 20 godina prošlo je 170 umetnika, koji su inspiraciju pronalazili u živopisnom krajoliku ali i u tragičnoj sudbini srpske slikarke, pesnikinje i muzički vrlo obrazovane žene toga vremena.

Mina Karadžić Vukomanović najveći deo života provela je u Beču. Ona se u maju 1858. godine udala za Aleksu Vukomanovića, profesora književnosti na tadašnjem beogradskom Liceju, inače bratanca kneginje Ljubice. Aleksa je premunuo 1859, nakon godinu i po dana braka, a Mina 35 godina kasnije. Sahranjeni su na tašmajdanskom groblju. Međutim, početkom 20. veka njihove kosti prenete su na Savinac gde počivaju u porodičnoj kripti crkve Svetog Save.

Vilhelmina Mina Karadžić Vukomanović bila je jedna od najobrazovanijih žena toga vremena i zahvaljujući njenom radu beogradski Narodni muzej i Srpska kraljevska akademija danas su puni Vukovih rukopisa, relikvija i trofeja.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024