[rstr_selector]

Ljig: Vodovod jeste star, ali vode ima dovoljno

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“ u Ljigu, Gradimir Filipović izričit je u oceni da je starom vodovodnom sistemu dužine 16 kilometara kojim gazduje ovo preduzeće preko potrebna rekonstrukcija.

– U ljiški vodosistem veoma je malo ulagano, odnosno vršene su samo najnužnije popravke, a sa njega se vodom snabdeva 5.000 potrošača. Posle poplava 2014.godine, imali smo štetu koja je dosezala do sedam miliona dinara. Naravno da smo to morali da popravimo i sredimo, ali smo tim novcem mogli da rekonstruišemo deo mreže, rekao je direktor ljiškog „Komunalca“.

Donacije spasle vodovodnu mrežu

Filipović kaže da preduzeće na čijem je čelu redovno konkuriše za donacije i da je jedna od njih i ona kojom su od Ministarstva poljoprivrede dobili blizu sedam miliona dinara.

– Zahvaljujući tim sredstvima uspeli smo da uradimo jedan obilazni deo vodovoda jer je kod nas pritisak u liniji 10 bari što je jako mnogo. Takav pritisak, između ostalog, ugoržava i naš sistem i zbog toga imamo česta pucanja cevi. Jedan deo vodovodne linije u Ljigu čine plastične, a drugi azbestne ceo. Celo područje grada, na primer, pokriveno je azbestnim cevima. Dakle, formiranjem tog obilaznog dela uspeli smo da smanjimo pritisak vode kroz cevi, a da pri tom svi uređaji u domaćinstvima i dalje normalno funkcionišu. Nadamo se još jednoj fazi ovih radova čime bismo dobili još jedan rezervoar, a trebalo bi i da uđemo u projekat zamene azbestnih cevi, kaže Filipović.

Rešen problem viših zona Ljiga

Direktor „Komunalca“ naglašava da veliki problem vodosnabdevanja u Ljigu predstavlja nekoliko visinskih zona.

– Smanjivanjem pritiska vode u cevima u nižim delovima Ljiga, uspeli smo da taj, uslovno rečeno, višak vode preusmerimo u više delove grada. Stanovnici tih viših naselja ranije su leti imali problema sa nestašicama vode, ali bi trebalo da je sada i taj problem rešen, zaključljučuje Filipović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *