[rstr_selector]

Lokalne samouprave da izdvoje više novca za informisanje

U Čačku je danas boravila Slavica Trifunović, pomoćnica ministra za kulturu i informisanje, koja je u zajedničkom razgovoru sa predstavnicima čačanske lokalne samouprave i ovdašnjih medija ocenila da se nedovoljno novca iz lokalnih budžeta izdvaja za sufinansiranje medijskih sadržaja koji su od javnog značaja. Pomoćnica ministra kulture i informisanja je rekla da će apelovati na lokalne samouprave širom Srbije da se sredstva za medije povećaju, kao i da se konkursi raspisuju na početku budžetske godine.

– Ima pritužbi da se na lokalnom nivou ne poštuju procedure o raspodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekata ili da one nisu u dovoljnoj meri transparentne. Pošto Ministarstvo kulture i informisanja ima kompetencije da vrši nadzor nad sprovođenjem Zakona o informisanju, ali nema mehanizme kojima bi moglo da sankcioniše nepravilnosti u ovom postupku, mi smo odlučili da u neposrednom kontaktu i razgovoru sa lokalnim samoupravama probamo da unapredimo ovaj postupak, izjavila je Slavica Trifunović.

Ministarstvo će raspisati konkurs početkom naredne godine

– Neophodno je da lokalne samouprave izdvoje veće iznose sredstava za konkursno sufinansiranje, da se konkursi redovno raspisuju i da se raspisuju ranije, na početku godine. Tako je odlučilo i Ministarstvo kulture i informisanja za iduću godinu, da će konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja raspisati odmah na početku godine i da na taj način probamo da poboljšamo položaj lokalnih i regionalnih medija, zaključila je pomoćnica ministra.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *