Претрага
[rstr_selector]

Lučani u strahu od poplava, izgradnja bedema na Bjelici nije počela

Iako je sva dokumentacija za izgradnju bedema na Bjelici u Lučanima spremna, izgradnja bedema još nije počela. Novac koji je Vlada Srbije obećala, nije prebačen na račun Javnog preduzeća „Srbijavode“ koje treba da rukovodi izgradnjom bedema, saznajemo u Opštinskoj upravi u Lučanima.

Predsednica opštine, Vesna Stambolić, obraćala se republičkim vlastima podsećajući da vreme građevinskih radova prolazi, a vreme opasnosti od poplava dolazi, ali do sada nije dobila odgovor. Prema nezvaničnim informacijama, sa Stambolićkom se slažu u „Srbijavodama“ i Sektoru za vanredne situacije i dodaju da su hitne intervencije, osim u Lučanima, neophodne i u Čačku.
Istovremeno, deo lučanskih privrednika najavio je izmeštanje posla iz Lučana u slučaju još jedne poplave.

Vlada obećala novac, ali ga nije uplatila

Opštini Lučani obećano je da će za izgradnju bedema na Bjelici dobiti 230 miliona dinara, ali se na tome priča završava. Kompletna dokumentacija je urađena, teren za izgradnju bedema je pripremljen, ali od bedema nema ni naznake. U strahu od novih poplava, predsednica opštine se dopisom obratila republičkim vlastima prošlog meseca. Odgovor do danas nije stigao.

Pet do dvanaest za izgradnju bedema

„Srbijavode“ i Sektor za vanredne situacije saglasni su da vremena za čekanje nema. Jesen je stigla i padavine se očekuju. Stručnjaci smatraju da je odbrana od poplava neophodna u Lučanima, ali i u Čačku.

Privrednici prete odlaskom iz Lučana

Dok se čeka hoće li izgradnja bedema početi, pojedini lučanski privrednici najavljuju  izmeštanje posla sa teritorije ove opštine. Kažu da njihovo poslovanje ne bi izdržalo još jednu poplavu i da moraju da potraže sigurnije područje za svoje firme. Na taj način ne samo da bi Lučanci ostali bez posla, već bi i opština ostala bez poreza.

hidrokomerc-lucani-posle-poplave-2016

Hidrokomerc Lučani posle poplava

Privredna komora Srbije zaboravila lučanske privrednike

Predstavnici Privredne komore Srbije obišli su privrednike iz Lučana u vreme martovskih poplava 2014. godine i obećali brojne olakšice za prevazilaženje posledica poplava. Prema informacijama do kojih smo došli, od obećanja nije bilo ništa i privrednici nisu dobili podršku Komore. Predsednica opštine se tim povodom obratila PKS-u, ali ni na to pismo nije dobila odgovor.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *