Претрага
[rstr_selector]

Mašine i oprema iz „Tehnosa“ dati besplatno

U pogonima i drugim objektima nekadašnjeg preduzeća “Tehnos”, koje je Grad Čačak kupio pre šest godina, gotovo da više nema mašina i opreme.

Tokom proteklih šest godina veći deo ove imovine dat je na revers privatnim firmama – “Helion”, “Unipromet”, Samostalnoj trgovinskoj radnji “Paun” iz Čačka i firmi “034 Metal industry” iz Kragujevca, koja je od prošle godine u stečaju.

Čačak je kupio “Tehnos” za 118 miliona dinara, zbog čega je svojevremeno uzet bankarski kredit. Zajedno sa lokacijom Čačku su pripali objekti i zatečena imovina, koje je ubrzo preneo svom komunalnom preduzeću, a čija se uprava kasnije prebacila baš u krug nekadašnjeg “Tehnosa”.

Kako se sumnja, sve mašine i oprema dati su bez ikakve novčane nadoknade. Mnogi od ovih potvrda o reversu potpisali su bivši gradonačelnik Velimir Stanojević, bivši direktor “Komunalca” Miloje Vojinović i tadašnji gradski menadžer Velimir Mitrović.

I pored toga što su rokovi da se ova imovina vrati na lokaciju “Tehnos”, odnosno Gradu Čačku, već odavno istekli, nijedne mašine, niti alata, još uvek nema na imovnom stanju. Uz to, za neke mašine se i ne zna kome su i pod kakvim uslovima date, jer ih nema ni na dokumentima o reversima, a nema ih više ni u “Tehnosu” – tvrde u Upravnom odboru ovog gradskog komunalnog preduzeća.

Upravni odbor “Komunalca” nedavno je tražio izveštaj o stanju opreme i mašina preuzetih iz “Tehnosa” i po rečima predsednice Upravnog odbora JKP “Komunalac” Gordane Petković, tada su došli do neverovatnog saznanja da je sve dato bez dinara nadoknade:

“ Ne zna se vrednost mašina i opreme koji su dati. U “Komunalcu” to nemaju. Ja sam to pronašla i bila sam zatečena, jer je potpuno nelogično davati mašine bez nadoknade. Osnivač, odnosno Grad, zadužen je za tu imovinu, a opet na izveštaju piše da je osnivač “Komunalcu” to dao na korišćenje. Zbog svega ovoga tražila sam od osnivača da mi se pod hitno dostave odgovori ko je kome dao na korišćenje, zašto je dao i za koji iznos. Jer oni su to dali, koristio je ko kako je hteo. Sigurno su davali bez nadoknade, to sam proverila. Ali verovatno neko stoji iza toga, da neko nekome može nešto džabe da da. Čekaću nekoliko dana na odgovor od Grada, a onda ću preduzeti neke druge mere, odnosno prijaviću nadležnim državnim organima.“– kaže Petkovićeva i dodaje da su svi rokovi za vraćanje mašina i opreme već odavno probijeni.

Petkovićeva navodi samo jedan primer od brojnih koji su navedeni u izveštaju:

“ Peć koja je uzeta iz “Tehnosove” livnice, toliko je velika da se tovarila na dva šlepera. Radi se o peći “Petar Drapšin” koja je otišla u privatnu kragujevačku firmu, za koju sam saznala da je sada u stečaju. Međutim, nema je ni na njihovom stanju. Da li je taj prodao, to ne znam. Tražila sam od osnivača da mi se za svu opremu dostavi dokumentacija. Na nekim imaju potpisi, na nekima nema ni to, pa će morati da se dokaže ko je to uradio.“ – priča Petkovićeva.

Na pitanje da li je ijedna mašina ostala u “Tehnosu” Petkovićeva kaže da je ona za sada “tragala za onim što je izdato bez nadoknade i bez papira”.

“ Ali, mislim da tamo nije više ništa ostalo… Tražiću odgovornost za sve ovo, nije bitno ko je, moraće da odgovara. Radnici “Tehnosa” nedavno su štrajkovali, išli za Beograd, a ovamo da neko to tako deli! Tražiću da se raščivija sve, dok sam na ovoj funkciji.“ – obećava Petkovićeva.

U izveštaju koji je dostavljen Upravnom odboru “Komunalca”, između ostalog, stoji da je 2008. godine “Uniprometu” data linija za poprečno sečenje trake, ali da ne postoji uvid o saglasnosti grada i nema reversa za samu opremu.

Kada za pranje i peć “Petar Drapšin” nisu nigde pronađeni.

Pre dve godine STZR “Paun” trebalo je da remontuje i vrati u ispravnom stanju pet uređaja, od čega dve mašine, a sušač vazduha, koji čak i nije naveden u reversu, nađen je na stanju u “Paunu”… Kragujevačka firma “034” uzela je na revers desetak mašina i uređaja. Neke je trebalo da vrati još 2008. godine.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *