[rstr_selector]

Medicinska škola kao botanička bašta

Uočljiv natpis „Medicinska škola“ na ovoj čačanskoj ustanovi osvanuo je nakon što je jedan roditelj đaka iz grada u unutrašnjosti Srbije satima kružio okolo pitajući prolaznike gde se ona nalazi.

Iako je nekoliko puta prošao pored zgrade Medicinske škole, nije ni posumnjao da bordo zgrada okružena mnoštvom rastinja i cveća, može biti zgrada u kojoj uči njegovo dete. Nastavnici kažu da je taj roditelj od škole mislio da je to kuća nekog lokalnog tajkuna.

Prizor koji je ovog čoveka doveo u zabunu u najmanju ruku, čitavog leta oduševljava Čačane. Uređeno školsko dvorište prepuno je ukrasnog rastinja, a terase i prozorska okna ulepšana su hiljadama cvetova.

Muškatle, ruže, gladiole, razne vrste fikusa i dracena samo su neke od biljnih vrsta koje krase prostor u kome borave učenici i nastavnici ove škole.

U razgovoru sa Miloradom Blagojevićem, Čačanima poznatiji kao Jurdo, direktorom škole, saznali smo da ovaj „raj za oči“ poreske obveznike Čačka nije koštao nijednog jedinog dinara. Ipak, ne može da se ne primeti da je u stvaranje ove oaze uloženo dosta novca, ali i brige, ljubavi i rada oko održavanja biljaka. Direktor škole objašnjava da su najveći deo sredstava za kupovinu saksija, žardinjera i sadnica dali roditelji i bivši učenici kojima par stotina dinara nije bio prevelik izdatak.

Medicinska škola u Čačku, naročito zimi, više liči na botaničku baštu nego na ustanovu u kojoj se školuju budući medicinari. Blagojević, za slušaoce Radio Dženarike, ali i sve one koji bi želeli da i njihovo dvorište izgleda slično, nesebično daje „pelcer uspeha“.

– Uređeno dvorište je rezultat rada svih zaposlenih u školi jer smo želeli da poboljšamo uslove rada. Odatle i odluka da zelene površine, ali i unutrašnjost zgrade budu ulepšani. Iako će mnogi u kolektivu reći da sam za to ja zaslužan, ja se sa tim ne bih složio. Ovo je mlad kolektiv, ljudi su puni energije i želje da deci prenesu znanje, prijatan radni ambijent je nešto što svima odgovara. Timski rad uvek daje dobre rezultate, ovo što ste danas ovde videli ne može da uradi samo jedan čovek – objašnjava Milorad Blagojević.

On napominje da o orezivanju, polivanju i kompletnom održavanju biljaka brine sedam zaposlenih higijeničarki i dva domara. Briga o cveću je deo njihove radne obaveze.

– Cveće ne sme da bude zapušteno, cveće je živo biće koje uziskuje pažnju isto kao i ljudi. U samoj školskoj zgradi imamo ukupno 168 velikih žardinja i 62 saksije, u njima je zasađeno ukupno 17 biljnih vrsta, od toga samo ruža imamo osam sorti. Briga, kao i uživanje u cveću pripada svima, kako učenicima, tako i kolegama. Finansijska sredstva uložena u stvaranje ovoga što se danas vidi, obezbedili su većinom roditelji i bivši učenici škole. Zahvaljujući ličnim poznanstvima, a i mojoj slobodi da od svakog tražim ono što mi treba, uspeo sam kod čačanskih privrednika da obezbedim mnogo toga, od opreme i učila za nastavu, pa sve do alata i opreme za školski cvećnjak. Ovdašnji stručnjaci hortikulture besplatno nam daju savete kako koju biljku da gajimo i zato nam je vrt uvek u punom sjaju – smatra Blagojević.

On dodaje da Medicinska škola poslednjih nekoliko godina nije imala nijedan incident, da na školskoj imovini nema štete zahvaljujući odličnom video nadzoru koji škola ima, kao i dobroj saradnji sa policijom.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести