[rstr_selector]

Meštani Obreža neće kablove dalekovoda iznad svojih kuća

Meštani Obreža zahtevaju prekid radova na rekonstrukciji dalekovoda čiji će strujni kablovi većeg napona nego do sada, prema projektu, preći preko njihovih kuća. Peticiju za izmeštanje dalekovoda u ovom naselju potpisalo je oko 50 ljudi, većinom stanovnika Ulice broj 30.

Prema rečima Vojina Srdanovića, jednog od potpisnika peticije, stanovništvo strahuje za zdravlje i plaši se zračenja. On je rekao da ukoliko nadležni iz JP „Elektromreža Srbije“ ne nađu bolje tehničko rešenje, meštani Obreža će radikalizovati protest, a do tada radnicima ovog preduzeća ne dozvoljavaju nastavak radova.

Srdanović kaže da su mnoge kuće na Obrežu sagrađene legalno uz sve prateće dozvole, a da su pojedine u procesu legalizacije, pa mu zbog toga nije jasno kako je moguće da trasa dalekovoda prođe po sred naselja. Dodaje da prema važećim zakonskim propisima, kablovi visokonaponske mreže ne smeju biti ispod stambenih objekata, kao i da ispod i u neposrednoj blizini dalekovoda gradnja nije dozvoljena.

Naš sagovornik ističe da postoje tehnički uslovi da se dalekovod izmesti na drugu trasu par stotina metara dalje od kuća, ili da se kablovi postave pod zemljom.

U razgovoru sa meštanima Obreža, koji ne stanuju u Ulici 30, saznajemo da su i oni spremni da podrže peticiju svojih komšija.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *