Претрага
[rstr_selector]

Milanovčani nezadovoljni kvalitetom radova na rekonstrukciji Spomen-parka „Brdo mira“

Projekat rekonstrukcije Spomen-parka „Brdo mira“ sačinjen je za vreme mandata prethodne vlasti Gornjeg Milanovca. Kako navodi Milisav Mirković, bivši predsednik ove opštine, projekat je izuzetno dobro zamišljen i izrađen, njegovo sprovođene je započeto, ali je ubrzo nakon smene vlasti došlo do zastoja od 2 godine.

– Projekat smo započeli mi, obezbedili smo finansijska sredstva i posle izbora smo ostavili dovoljno sredstava za njegovo sprovođenje. Međutim, dosta se kasnilo sa početkom izvođenja radova, zelenilo je trebalo ranije zasaditi. Od samog projekta se odstupilo, pogotovo kada se radi o stazama koje treba urediti amfiteatrima i drugim objektima. Neposredno posle otvaranja parka došlo je do osipanja staza, što govori da je sam kvalitet izvođenja radova ili pak odstupanje od projekta dovelo do toga. Građani su nezadovoljni i to se mora ispraviti.

Mirković navodi da su poslednje prepravke izvedene ove godine, nakon kontrole Ministarstva privrede sprovedene za deo sredstava prenetih iz njihovog budžeta.

– Sa samim izvođenjem radova kasnilo se mnogo, čitave dve godine. Poslednje prepravke izvedene su ove godine, nakon kontrole Ministarstva privrede za deo sredstava koji su oni preneli. Urađena je suvenirnica ali i dalje ima još dosta posla. Mi smo tokom našeg mandata počeli sa uređenjem terena, rešili pitanje vodovoda i rasvete. Kada je trebalo da dođe do sadnje zelenila, usledila je promena vlasti. Tada je došlo do stanja mirovanja od otprilike dve godine i u tom periodu su se verovatno javila određena odstupanja od projekta, kaže Mirković.

Projekat rekonstrukcije treba da ispuni svoju prvobitnu svrhu

Projektom rekonstrukcije Spomen-parka obuhvaćeno je dosta segmenata – sadnja zelenila, izgradnja suvenirnice, uređenje trim staza i ostalo, kaže Mirković.

– Glavno na ovom projektu je da se zasadi zelenilo. Izgrađena je suvenirnica, predviđene su staze. Treba da se vrate spomenici narodnim herojima koji su trenutno sklonjeni. Na pomenutoj lokaciji se nalazi centralna kosturnica izginulim jugoslovenskim borcima i crvenoarmijcima koji su zajedno učestvovali u oslobođenju Gornjeg Milanovca. Takođe, centralni spomenik na „Brdu mira“ je spomenik jugoslovensko-norveškim internircima. Potrebno je rešiti pitanje vezano za mokri čvor, pustiti rasvetu i obezbediti čuvara kako bi park postao adekvatno mesto za odmor i rekreaciju i na taj način ostvario svoju svrhu, očuvanje i negovanje tradicije, koja se postiže upravo posetom građana i turista, zaključio je Milisav Mirković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести