Претрага
[rstr_selector]

„Млечни пут” овог викенда у Горњој Горевници

Ове године, фестивал обухвата око 25 излагача разних врста сирева и других млечних производа и око 15 излагача производа за које бисмо могли рећи да су подршка сиру, односно све оно што је везано за овај производ и пратеће уз њега. Осим изложбе млечних производа, манифестацију ће пратити и бројни други садржаји.

Манифестација „Млечни пут” на којој ће се другу годину заредом окупити излагачи млечних производа из Чачка и других крајева Србије, одржава се 9. и 10. септембра у Горњој Горевници. Поред изложбе млечних производа, за посетиоце ће бити припремљен и пратећи програм у оквиру кога ће се одржати спортска такмичења и концерти, најавио је Иван Глишић, прошлогодишњи домаћин и један од чланова организационог одбора.

– Манифестација је замишљена као фестивал млечних производа. Доминантни су производи од млека и то је главна тема. Ове године, фестивал обухвата око 25 излагача разних врста сирева и других млечних производа и око 15 излагача производа за које бисмо могли рећи да су подршка сиру, односно све оно што је везано за овај производ и пратеће уз њега. Осим изложбе млечних производа, манифестацију ће пратити и бројни други садржаји. У суботу је предвиђено отварање у 11 сати испред Дома културе у Горњој Горевници, а након тога је планиран обилазак штандова, дискусија са произвођачима и излагачима, као и оцењивање у коме учествују професори са Агрономског факултета који се овом тематиком баве. Након тог дела програма, у поподневним сатима следи забавни део – традиционална утакмица црних и плавих мама на игралишту поред Дома у Горњој Горевници, након које ће се одржати концерт, најпре двојице виолиниста, а затим и концерт Мире Шкорић.

У оквиру овогодишње манифестације биће одржана и изложба пољопривредне механизације, која ће имати едукативни карактер.

– Недеља је предвиђена за изложбу пољопривредне механизације, као својеврсна радионица у којој ће се излагачи, односно пољопривредна механизација представити. Наши мештани су изашли у сусрет и дали своје ливаде и њиве у близини сеоског Дома, где ће се тракторима и прикључним машинама приказати њихов рад. Ове године, пољопривредна механизација је у служби припреме земљишта за јесењу сетву. Манифестација ће се завршити у недељу у вечерњим сатима, концертом Саше Матића.

Излагачи на манифестацији „Млечни пут” долазе из крајева Србије познатих по производњи млека и млечних производа, а по речима саговорника, циљ манифестације је да се помогне малим пољопривредним произвођачима.

– Нећемо имати излагаче индустријских производа. То ће бити углавном производи домаће радиности из мини-млекара, као показатељ како би сточарство и прерада млека могли да се сналазе и полако изађу из кризе, да се везују директно за потрошача и успостављају контакт са њим, односно да наш произвођач лакше прода своју робу а наш потрошач нађе себи адекватан производ.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *