[rstr_selector]

Moravom pliva ulje, nadležni ne reaguju

Proteklog vikenda u blizini pomoćnog igrališta fudbalskog kluba Borac primećeno je zagađenje Zapadne Morave. Dragiša Petrović, predsednik Društva „Sove na oprezu” koji je uočio da rekom plutaju nepoznate materije, kaže da se ovo ne dešava prvi put i dodaje da zagađenje dolazi iz Lupnjače.

– Video sam da vodom plovi neko ulje, nafta ili neka druga materija koja svakako ne bi trebalo tu da se nalazi. Brana je već zaustavljena, a na reci ima dosta kupača koji bi mogli da budu ugroženi zbog tog zagađenja. Zbog toga sam napravio video snimke i fotografije toga što je plutalo po površini vode, nakon čega sam se uputio ka Lupnjači pretpostavljajući da problem potiče odatle. Te sumnje su se pokazale kao opravdane, zagađenje zaista dolazi iz Lupnjače. Izgleda da je osobi koja je krivac za ovu situaciju najjednostavnije da pusti ventil i ulje ispusti u reku, misleći da će to negde otploviti. Ovo se ne dešava prvi put, ja sam već par puta ukazivao Ministarstvu za zaštitu životne sredine na ovaj problem, kaže naš sagovornik.

U izveštaju o inspekcijskom nadzoru ne navode se rezultati analize

Međutim, kako Petrović navodi, iz Ministarstva za zaštitu životne sredine su rekli da oni nisu zaduženi za to, već su ga uputili na Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

– Kasnije je stigao dopis da su oni navodno izvršili inspekcijski nadzor nad koritom reke Lupnjače od ušća do kruga fabrike „Slobode”, ali bez naglašavanja šta je tom analizom utvrđeno. Ta zagađenja se dešavaju periodično, a inspekcija je možda izašla jednom kada reka nije bila zagađena. Razočaran sam nespremnošću službi koje bi trebalo da brinu o zdravlju prirode i ljudi, i koje bi trebalo da preduzmu nešto protiv onih koji zagađuju okolinu, zaključuje naš sagovornik.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *