[rstr_selector]

Na FTN u Čačku najveće interesovanje za smer informacione tehnologije

Na Fakultet tehničkih nauka u Čačku je za prvi upisni rok u školskoj 2018/2019. godini pristiglo 315 prijava. Nataša Cvijović, PR fakulteta, kaže da je budućim studentima na raspolaganju 345 mesta, od kojih 260 budžetskih i 85 samofinansirajućih. Najveće interesovanje je za Informacione tehnologije.

– Do sada se prijavilo 315 kandidata od kojih 191 za studije na Informacionim tehnologijama, što smo mi i očekivali. Što se tiče ostalih studijskih programa interesovanje je standardno za elektrotehničko i računarsko inženjerstvo gde se prima ukupno 80 studenata, od kojih 70 za studije iz budžeta i 10 za samofinansirajuće. Sledi mehatronika zatim inženjerski menadžment i preduzetnički menadžment.
Očekujemo da u potpunosti popunimo sva budžetska mesta u okviru prvog upisnog roka, tako da će u drugom upisnom roku koji se otvara u septembru biti mesta samo za samofinansirajuće studente. Školarina od ove godine je 81 hiljada dinara i može se platiti u više mesečnih rata, a samofinansirajućim studentima je omogućeno da odluče o dinamici plaćanja, rekla je Nataša Cvijović i dodala da će prijemni ispit biti održan u ponedeljak 2. jula u 11.00 sati, a upis će se vršiti od 10 do 12. jula. 

Domografski problem: Trend smanjenja broja maturanata

– Mi smo veoma zadovoljni interesovanjem za studijske programe na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Ali ako sagledamo sve ostale fakultete, s obzirom na to da je ovo generacija rođena 1999. godine, demografska slika je značajno drugačija u odnosu na prethodne godine, odnosno smanjen je broj maturanata koji upisuju studije jer je manji i broj dece rođene u toj godini. Ovaj trend smanjenog broja maturanata trajaće i naredene tri godine, zaključno sa onima koji su rođeni 2002. godine. Dakle nastaviće se demografski problem što se tiče maturanata, a samim tim i interesovanje za fakultete, s obzirom na to da u Srbiji ima oko 110.000 akreditovanih mesta, što na privatnim, što na državnim fakultetima, a svega oko 60.000 maturanata završi četvorogodišnju srednju školu.

Поделите вести

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *