Претрага
[rstr_selector]

Na mernom mestu u Stančićima Morava ima slab ekološki status

Poslednja ispitivanja vode u Moravi, Kamenici i Čemerenici pokazala su da je samo voda u Kamenici druge klase, odnosno dobrog statusa, dok je voda u Čemernici i Moravi umerenog kvaliteta. Prema rečima doktorke Vesne Manić, načelnice Centra za higijenu i humanu ekologiju čačanskog Zavoda za javno zdravlje, na mernom mestu, kod visećeg mosta u Stančićima Morava ima slab ekološki status i pripada vodi četvrte klase.
– Imajući u vidu da je parametar koji je bio karakterističan na ovom mernom mestu i koji je baš tu vodu svrstao u četvrtu klasu zapravo bila bakterija fekalnog porekla, zaključujemo da je u ovom slučaju najpresudniji bio uticaj ulivanja kanalizacije u reku. Takođe, uticale su sigurno i slivajuće otpadne vode sa zemljišta, kaže doktorka Manić.

Kvalitet vode narušavaju i bujice i suše

Ipak, doktorka Manić dodaje da prisustvo bakterija nije jedini parametar koji se ispituje i da i mnogi drugi faktori doprinose ispravnosti odnosno neispravnosti vode.
– U letnjim mesecima, a naročito u periodu velikih vrućina, zastupljen je manjak kiseonika što dovodi do uginuća životinjskog sveta. Tu su i hemijski parametri, odnosno nutrijenti poput amonijaka, nitrita, nitrata, ukupnog fosfora i ortofosfata. Znači, svi parametri utiču na kvalitet i onaj koji je najlošiji on određuje kategoriju reke i kvalitet vode. Najčešći razlozi da kvalitet vode opadne su ulivanja fekalne kanalizacije i drugih neprečišćenih otpadnih voda, slivanje sa površine terena, velike bujice, ali i velike suše. Kada se nivo reke smanji pogoršavaju se svi parametri ispitivanja kvaliteta vode, kaže Manić.

Voda na Gradskoj plaži može da se koristi za kupanje

kupalisteVoda na čačanskoj Gradskoj plaži uvek odgovara drugoj ili trećoj klasi, izjavila je doktorka i dodala da prema važećim uredbama i pravilnicima to znači da se može koristiti za kupanje i rekreaciju.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *