[rstr_selector]

Nastavlja se tradicija domaćih i međunarodnih projekata

Agronomski fakultet u Čačku priprema se za novi ciklus projekta iz ministarstva prosvete i poljoprivrede, kao i za nekoliko međunarodnih projekata. Prema rečima dekana, Vladete Stevovića, dva projekta već su u toku, za dva nova su aplicirali, a jedan projekat pripremaju u saradnji sa Fakultetnom tehničkih nauka.

– Trenutno se na Agronomskom fakultetu u Čačku realizuju 22 naučno-istraživačka projekta iz svih oblasti poljoprivrede i prehrambene tehnologije. Projekti nam veoma koriste jer omogućavaju našim istraživačima da budu u toku, da posećuju značajne domaće i međunarodne skupove, da rade i rešavaju odgovarajuću problematiku. Pre svega tu mislim na problematiku oplemenjivanja biljaka, selekciju domaćih životinja, proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane i organske hrane. Definitivno, sada kreće novi ciklus projekata, mi smo spremni i nadam se da ćemo opet imati dobar rezultat kao i ovih prethodnih pet do šest godina, kaže profesor Stevović.

Edukacija na terenu i međunarodna razmena

Dekan Agronomskog fakulteta kaže da u okviru projekta Ministarstva poljoprivrede, istraživači direktno učestvuju u radu sa poljoprivrednim proizvođačima na terenu.

– Vršimo edukaciju savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača. I tu smo u prethodnom periodu imali zapažene rezultate. A kad je reč o međunarodnim projektima, danas su aktivni takozvani tepus i erazmus projekti koji se odnose na razmenu studenata i profesora. Tim povodom smo imali gostovanje profesora iz Temišvara koji je pet dana držao predavanja našim studentima i predstavio svoju instituciju zaposlenima. Sada naši studenti, dvojica već početkom marta, odlaze u Temišvar, a i profesori konkurišu za razlišite nivoe, kaže dr Stevović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *