Претрага
[rstr_selector]

Ne palite vatru na otvorenom

Usled nastupajuće sezone poljoprivrednih radova povećana je opasnost od pojave požara na otvorenom prostoru, upozoravaju iz čačanske Policijske uprave.

Prisustvo sasušene trave, žbunaste vegetacije i biljnog otpada na pašnjacima, livadama i utrinama, uz pojavu vetra izuzetno su povoljni uslovi za pojavu požara. Pored brojnosti i velike materijalne štete, koja je ovim požarima izazvana, na opasnost od izbijanja i širenja požara ukazuju i slučajevi iz predhodnih godina u kojima su lica bila teže povređena, a bilo je i slučajeva sa smrtnim ishodima. Požarima su zahvatani i veći šumski kompleksi, a u jednom broju slučajeva uništeni su voćnjaci i ekonomski objekti.

S obzirom na učestalost požara na otvorenom prostoru i obim nastalih posledica, Odeljenje za vanredne situacije u Čačku apeluje na preduzeća u oblasti poljoprivrede, poljoprivredne proizvođače i građane, da za vreme izvođenja poljoprivrednih i drugih radova kojima mogu izazvati požar, iste obavljaju uz maksimalnu opreznost i preuzimaju sve neophodne mere zaštite kako bi se izbegao nastanak i širenje požara.

Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od šume, kao i spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka. Takođe, Zakonom je, u ovim slučajevima, predviđena i nadoknada troškova intervecija vatrogasno-spasilačkih jedinica i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv lica koja vrše spaljivanje.

Kao posebno važno, u MUP-u dodaju da građani u slučaju izbijanja požara treba odmah da pozovu vatrogasno-spasilačku jedinicu na telefon 193.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *