Претрага
[rstr_selector]

Ne znaju koliko Čačak stanova poseduje, ni ko u njima živi

U Čačku se pouzdano ne zna ko i pod kojim uslovima koristi poslovni, a naročito stambeni prostor, koji je u vlasništvu grada. Javna svojina iz nekog razloga u Čačku je tabu tema.

Istražujući o tome ko u Čačku koristi stanove i lokale, došli smo i do jednog, veoma zanimljivog podatka – grad je izdao poslovni prostor u centru grada bez naknade udruženju koje već godinama ne postoji. Kako bi saznali šta predstavlja javnu svojinu grada u vidu nepokretnosti, obratili smo se čačanskoj lokalnoj samoupravi gde smo dobili informaciju da Čačak raspolaže sa ukupno 40 jedinica poslovnog prostora, od kojih se za šest ubira naknada. U ovaj broj nisu uključene prostorije koje su na korišćenje date mesnim zajednicama.

Većina lokala bez naknade izdata je udruženjima, sportskim klubovima ili gradskim javnim preduzećima i ustanovama. Postoji i poslovni prostor koji je prazan i čeka renoviranje, kao što je slučaj sa lokalom u Solunskoj ulici. Taj objekat od 115 kvadrata već šestu godinu čeka sanaciju. Iz izveštaja Ljubodraga Petkovića, predsednika Komisije za poslovni prostor, da se uočiti i podatak da Čačak ima organizaciju za koju niko duže vreme nije čuo da postoji, što najslikovitije govori o kontroli korišćenja izdatog poslovnog prostora. Kancelarije u strogom centru grada, u Skadarskoj ulici, površine 102 kvadrata, zajedno sa SUBNOR-om i Udruženjem ratnih vojnih invalida, prema podacima Komisije za poslovni prostor, koristi i čačanski Savez omladine. Prema nezvaničnim podacima, ovo udruženja odavno i ne postoji, pa samim tim i ne koristi ovaj prostor, u šta smo se i lično uverili.

Podaci o poslovnom prostoru u javnoj svojini grada Čačka, iako neažurni, kakvi takvi postoje, ali se podacima o stanovima gubi svaki trag. Kao obrazloženje, zašto tih podataka nema, u dopisu koji je potpisao Ljubodrag Petković, predsednik Komisije za poslovni prostor, stoji da je sve do 2011. godine, kada je na snagu stupio Zakon o javnoj svojini, vlasnik nepokretnosti bila Republika Srbija, a grad korsnik. Pravo svojine Grad Čačak treba da stekne tek po upisu prava javne svojine, za šta je rok početak oktobra ove godine.

Kada smo postavili pitanje koja služba u upravi grada se bavi evidentiranjem stanova koji će biti predmet upisa, upućivali su nas upravo na Ljubodraga Petkovića, koji nam je rekao da evidenciju o broju i korisnicima stanova nema, jer on ne vodi taj referat.

Ni gradonačelnik Vojislav Ilić, ne zna koliko grad ima stanova, ko u njima živi i pod kojim uslovima ih koristi. Upitan da da odgovor na ovo pitanje, je odgovorio:

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *