[rstr_selector]

Neće pare hoće zemlju

I dok svi s nestrpljenjem očekuju izgradnju auto-puta Beograd-Južni Jadran, Milovan Tošković iz Rakove noćima ne spava zbog neslaganja oko načina eksproprijacije zemljišta sa nadležnim iz preduzeća „Koridiri Srbije“.

Preko oranice braće Tošković: Milovana, Radisava i Ljubomira, planiranio je da prođe trasa auto-puta, međutim ova parcela od dva hektara nije sudski podeljena među braćom. Pre nekoliko godina tri člana porodice Tošković ostala su bez posla u čačanskoj „Hidrogradnji“ i od tada na toj njivi oni uzgajaju sve što im je potrebno da prehrane višečlanu porodicu. Zbog činjenice da od te parcele žive, Toškovići ne žele da prodaju zemlju već od države traže zamenu za svoju parcelu.

Bez obzira na njihovo protivljenje da zemlju ne prodaju već da za nju traže zamenu, njima je najavljeno da će danas uz prisustvo policije predstavnici „Koridira Srbije“ izvršiti zauzimanje poseda.

– Mi smo juče imali prvu sudsku sesiju, tačnije vanparničnu raspravu, na kojoj gospođa koja zastupa Koridore Srbije kaže da oni neće nama obezbediti drugu parcelu jer oni to ne rade. Koliko znam mi smo jedini u kraju imali zahtev da tražimo zamenu zemljišta jer nam ne odgovara novčana isplata. Radi se o parceli od dva hektara koja pripada meni i još dvojici braće, a koja sudski nije podeljena. Najavili su da će danas u prisustvu policije doći da nas izvlaste i da preuzmu imovinu kako bi stuplili na posed u korist preduzeća „Koridori Srbije“- rekao je Milovan Tošović, po zanimanju građevinac koji je više od tri decenije proveo u čačanskom preduzeću „Hidrogradnja“. On navodi da po ovom pitanju dobro poznaje zakon i propise i da nadležni iz Koridora postupaju suprotno odluci države.

– Moje je zakonsko pravo da odlučim da li ću na ime otkupa zemljišta uzeti novac ili tražiti zamenu za drugu parcelu. Zbog toga što na toj njivi proizvodimo apsolutno sve što nam je potrebno za život i odlučili smo se za zamenu zemljišta. Od vremena kada su moja supruga i brat ostali bez posla takođe u Hirdogradnji, mi kupujemo samo so, šećer i kafu, sve ostalo proizvodimo. Vlada Srbije po Ustavu nema pravo da donosi odluke koje idu na štetu građana, a oni to u ovom trenutku čine. ja sam još pre godinu i po dana pismeno dostavio zahtev da tražim zamenu zemljišta, dakle imali su dovoljno vremena da reše ovo pitanje, a oni sada tvrde da se ja ne slažem sa njihovom procenom, što je apsolutna laž. Mi ne želimo da sprečimo gradnju auto-puta, ali postoji i pravi pojedinca koje država ne bi smela da pogazi – zaključio je Tošković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести