Претрага
[rstr_selector]

Nema epidemije bolesti plavog jezika u Moravičkom okrugu

Bolest plavog jezika potvrđena je u gornjomilanovačkim selima Semedraž i Šarani. Prema rečima veterinarskog inspektora Mirjane Zarić, to je bolest koja se leči i za sada je registrovana samo na ovcama.

Sumnja na bolest plavog jezika postoji u još dva domaćistva u Brusnici i Gornjoj Vrbavi, takođe u opštini Gornji Milanovac, kaže Mirjana Zarić i dodaje da u ostalim delovima Moravičkog okruga bolesti nema.

– Iz ovih domaćinstava gde postoji sumnja uzeti su uzorci od stoke i čekamo rezultate analize. Ali, naglašavam da kod ove bolesti nema eutanazije i neće biti zatvaranja stočnih pijaca i zabrane prometa stoke. Bolest prenose komarci, kojih je sve manje, što bi trebalo da bude pokazatelj da se bolest neće širiti. Za sada nema ni primera uginuća i službe prate epidemiološku situaciju, kaže Zarić.

Na prve znake sumnje, vlasnici životinja moraju pozvati inspektore

Mirjana Zarić ističe da se u Moravičkom okrugu radi o izrazito malom broju obolelih grla i da nema razlog za brigu.

– S obzirom na to da ima okruga u kojima je neuporedivo veći broj obolele stoke, mi možemo da budemo zadovoljni. Ali, to ne znači da treba da izostavimomere opreza. Naprotiv. Čim posumnjaju na bolest plavog jezika, vlasnici domaćih životinja moraju da prijave. Na teren će izaći nadležni veterinarski inspektor i kolega epizotiolog iz kraljevačkog Instituta i ustanoviti kliničku sliku. Uzima se krv za analizu, a kad budu gotovi rezultati propisuju se mere lečenja, rekla je Zarić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *