[rstr_selector]

Neophodna zaštita krompira od plamenjače

Plamenjača je najznačajnija i najštetnija bolest krompira, stručnjaci napominju da ako se ne primene neophodne agrotehničke mere, štete mogu biti velike. Sadašnji vremenski uslovi, sa umereno visokim temperaturama i čestim kišama, naročito pogoduju razvoju parazitne gljive koja prouzrokuje plamenjaču.

Vesna Nišavić Veljković, agronom Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak, upozorava poljoprvirednike, da ukoliko ne obave zaštitu krompira, štete u krompirištima su neizbežne.

– Sam naziv plamenjača govori da usev izgleda kao vatrom spaljen ukoliko se ne preduzmu zaštitne mere. Ta zaštiza podrazumeva niz agrotehničkih i hemijskih mera, ove prve su već trebale da daju rezultate. U zavisnosti od vremena sadnje u našem kraju krompir se nalazi u fazi sklapanja redova do cvetanja, a u toj fazi pri ovim vremenskim uslovima je obavezna zaštita krompira sistemičnim fungicidima. Dok je biljka krompira manja, može se tretirati i sa nekim preventivniim fungicidom, ali pri ovakvim vremenskim uslovima i u ovoj fazi rasta neophodni su sistemični fungicidi. Pomenula bih samo neke, kao što je Ridomil gold, Akrobat i slični koji imaju sistemično delovanje. Zaštita mora da bude preventivna, znači u vreme kada nema pojave bolesti. Ako se ipak bolest povila tretiranje treba ponoviti u roku od pet dana – izjavila je Vesna Nišavić Veljković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести