[rstr_selector]

Neozbiljnost investitora koči dalju izgradnju stadiona

Nastavak radova na izgradnji Gradskog stadiona ponovo može biti doveden u pitanje jer investitor, grad Čačak, izvođaču, preduzeću „Ratko Mitrović construction“ nije uplatio ni dinar za radove koji su izvedeni od aprila do današnjeg dana.

Ovom preduzeću dodatan problem stvara i činjenica da površina fasade na gradilištu nije usaglašena sa površinom u projektnoj dokumentaciji. Radi uštede, investitor je odustao od veoma skupe fasade od veštačkog kamena i odlučio da se postavi jeftinija varijanta, međutim, ta izmena treba da bude uneta u projekat, što je obaveza investitora.

– Zbog odugovlačenja sa izmenom projektne dokumentacije mi smo suočeni sa problemom da celokupna aluminujumska stolarija stoji i čeka ugradnju, a to je moglo da se uradi još prošle godine, samo da je investitor izmenio projekat. Mi bez te korekcije u planovima ne smemo da nastavimo dalje radove u tom domenu.

Naime, reč je o tome da je ugovorom, prema tenderu, predviđeno da fasada na severu na poslovnom objektu bude od veštačkog kamena, i u tenederu se nalazi samo 95 kvadrata, a te fasade zapravo ima 1200 kvadrata, a na istočnoj strani još skoro 600. Praktično mi u ugovoru imamo samo simboličnu količinu od 95 kvadrata – izjavio je Petar Ćurčić, direktor preduzeća „Ratko Mitrović construction“. On dodaje da neslaganje realnog i faktičkog stanja na gradilištu nije ničija greška, već je investitor, verovatno, zbog nedostatka sredstava odlučio da smanji izdatke na ovoj poziciji.

– Već ranije je, uz saglasnost projektanta, odlučeno da se odustane od te veoma skupe fasade, a verujem da je investitor to uradio s namerom da kasnije uradi izmenu plana, ali do danas nijedan korak nije preduzet u tom pravcu.
Imajući u vidu da su u međuvremenu na snagu stupili i novi zakonski propisi, pa ovaj posao neće moći da bude realizovan bez raspisivanja nove javne nabavke, Ćurčić ne isključuje mogućnost da posao na izradi fasade dobije i neka druga firma.

– Najvažnije je da se ovo što pre završi jer nama mnogi drugi poslovi čekaju. Treba napomenuti da se radovi tamo i dalje izvode, pored činjenice da nam grad za ono što je do danas urađeno još uvek nije platio. Nama je u februaru ove godine plaćeno za izvođenje u prethodnoj godini, a investitor je odlučio da se početkom aprila radovi nastave. Samo za april i maj dug je oko 13 miliona. Do sada je urađen veliki deo posla, ali imamo problem jer smo u neprilici da dugujemo brojnim podizvođačima – kaže Ćurčić.

Rok za završetak radova na rekonstrukciji Gradskog stadiona bio je 300 dana, međutim zbog problema u finansiranju, on je u ovom trenutku probijen za skoro devet meseci. Upitan da bar okvirno kaže kada se može očekivati da stadion kompletno bude završen, Ćurčić, nije mogao da da nikakav odgovor jer ni dinamika došadašnjih radova nije zavisila od preduzeća na čijem je on čelu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *