[rstr_selector]

Niko neće gradske pare zbog uslova konkursa

Na konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u privredi, kojim je predviđeno da 14 miliona dinara ode u ruke privrednika, nije se javio nijedan čačanski preduzetnik.

Konkurs je raspisan pre više od mesec i po dana, ali osim onih koji zovu i raspituju se za uslove, još uvek niko nije predao dokumentaciju.

Biljana Đurović, šef službe za privatno preduzetništvo Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj kaže da je trenutno interesovanje privrednika samo na nivou informisanja.

– Služba za privatno preduzetništvo i Gradska urpava za lokalni i ekonomski razvoj još uvek nije primila nijedan zahtev za dodelu ovih sredstava. U međuvremenu su održane dve sednice komisije, ima nekih predloga i mišljenja da se sasluša šta je problem pa da se evenutualno sledeća odluka prilagodi onome što je potreba privrednika. Jedino je bilo moguće doneti takvu odluku zbog odluke o budžetu na osnovu koje je i doneta, ali kasnije nekim rebalansom u septembru postoji mogućnost da se uslovi konkursa izmene. Izvesno je da do danas nema nikakvih promena, zainteresovanih ima u smislu da se usmeno interesuju o uslovima konkursa i šta treba da podnesu od dokumentacije konkurs traje do 31 avgusta i još uvek se može konkurisati – izjavila je Biljana Đurović.

Uslovi koje preduzetnici treba da ispunjavaju da bi konkurisali za deo gradskog kolača „teškog“ 14 miliona je da je privatno preduzeće upisano kod Agencije za privredne registre sa aktivnim statusom, da ima sedište na teritoriji grada Čačka, da se kratkoročno zaduživanje odnosi samo za nabavku nove opreme, da privatno preduzeće zaposli najmanje jedno lice sa evidencije NSZ i to od momenta zaključivanja ugovora sa bankom i gradom Čačkom do isteka roka za koji mu se odobravaju sredstva.

– Uslov je da sredstva odobrenog kratkoročnog zaduživanja ne prelaze iznos od 10 miliona dinara, a inače uslovljen je je zbog toga što je za subvenciju opredeljeno 14 miliona u budžetu pa se išlo na to ograničenje kako bi što veći broj mogao da konkuriše odnosno da se ne dogodi da jedno preduzeće konkuriše pa da povuče sva sredstva – zaključuje Đurovićeva.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *