Претрага
[rstr_selector]

Nova nevolja u Ljigu: Nevreme napravilo ogromne štete, ponovo proglašena vanredna situacija

Zbog obilnih kiša i štete od nevremena, od juče je u delu opštine Ljig ponovo na snazi vanredna situacija, treći put zaredom u poslednjih mesec dana. Po rečima Saše Simića, iz Opštinske uprave Ljig, nevremenom je pogođeno sedam mesnih zajednica od kojih je situacija najozbiljnija u Štavici.

U Štavici svi putevi uništeni

– Nažalost treći pu proglašena je vanredna situacija na delu teritorije opštine Ljig, ovoga puta u sedam mesnih zajednica, a to su Brančići, Ivanovci, Poljanice, Kozelj, sliv reke Kačer i još jedan deo opštine Ljig biće Donji Banjani, Gljukoš i Štavica. Ovoga puta daleko najviše pogođena mesna zajednica je Štavica gde su svi putevi uništeni ili u najboljem slučaju oštećeni. Veliki broj domaćinstava je u ovom trenutku odsečen od saobraćajnih komunikacija, izjavio je Saša Simić dodajući da su veći deo puteva u Diću odnela klizišta i to u dužini od 100 do čak 500 metara.

Bujica odnela puteve koje je vojska prethodno sanirala, nema novca za nove popravke

– Na četiri mesta u prekidu su putevi u Kozelju, tu je i put koji je nedavno radila vojska, jedan deo puta više ne postoji. Ovo je veoma teška situacija za malu opštinu kao što je Ljig, možda to ne bi bilo toliko strašno jer bi u većoj meri mogli da se oslonimo na pomoć države, da slične slike ne stižu i iz drugih delova Srbije. Ovo je preveliki teret za opštinu Ljig, jutros su članovi štaba dugo većali i razmatrali kakve su još mogućnosti preostale da opština preduzme, jer su pare potrošene u prethodne dve situacije, a evo sada stize i nova nevolja, još nam ostaje da se nadamo da neće biti novih poplava i padavina poput ovih jučerašnjih.

Savić ističe da bez preke potrebe narednih dana ne treba kretati u područja koja su juče pogođena nevremenom, jer dok se ekipe ne vrate sa sada vrlo nepristupačnog terena, pouzdano se ne zna u kojoj su meri putevi oštećeni.

– Ovde se radi o lokalnim i nekategorisanim putevima na područjima ovih sela koje sam pomenuo, Jučerašnje slike iz Štavice podsećaju na 2011. godinu kada su Slavkovicu, Kadinu Luku, selo Ba i Paležnicu pogodio sličan stampedo gde su nošeni traktori, gde je betonski most od 20 metara bio kao rukom bačen i prelomljen, nešto slično se i juče dogodilo u Štavici. Konfiguracija terena u Štavici je takva da je tamo veliki broj bujičnih potoka i brzih voda koje su juče nosile sve pred sobom. Ta mesna zajednica je konkretno najviše pogođena, dobio sam jutros informaciju da je u mestu Belanovici gde nije proglašena vanredna situacija, na tri mesta bilo neprohodno, ali mislim da je tamo delimično popravljena situaicija sada. Dok ekipe ne obiđu kompletno ugroženo područje, ne možemo sa sigurnošću znati ni koji su to putni pravci neprohodni, zaključuje Savić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *