Претрага
[rstr_selector]

Nova Srbija osuđuje govor mržnje u Skupštini Grada Čačka

Gradski odbor Nove Srbije Čačak saopštio je danas da najoštrije osuđuje jučerašnji verbalni istup odbornika Srpske napredne stranke Radenka Lečića u Skupštini Grada Čačka, kojim je, kako se ističe, uvredio odbornicu Nove Srbije, dr Vesnu Novaković, rekavši joj da nema pravo da diskutuje o Osnovnoj školi u Bresnici, „zato što nema svoju decu„.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Gradski odbor Nove Srbije Čačak najoštrije osuđuje jučerašnji skandalozni istup odbornika Srpske napredne stranke Radenka Lečića u Skupštini Grada Čačka, kojim je bez ikakvog povoda na grub i korektnog čoveka nedostojan način uvredio odbornicu Nove Srbije, dr Vesnu Novaković, uz opake reči da nema pravo da diskutuje o Osnovnoj školi u Bresnici, „zato što nema svoju decu„.

Prosto je neverovatno da se takav incident, i svojevrsno nasilje, dogodio baš u danu kada je Narodna Skupština Republike Srbije usvojila Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, čiji cilj usvajanja je bio da, pre svega, ranjive društvene grupe zaštiti od nasilnika Lečićevog kalibra.

Ono što posebno zabrinjava je odsustvo reakcije najviših gradskih i zvaničnika Povereništva Srpske napredne stranke u Čačku, koji nisu našli za shodno da žigošu Lečićeve reči, ograde se od njegovog neprimerenog postupka i izreknu mu odgovarajuću kaznenu meru, tim više jer je Lečić svojim postupkom uvredio ne samo dr Vesnu Novaković, već i sve one članice Srpske napredne stranke koje nemaju svoga poroda.

Gradski odbor Nove Srbije pruža punu podršku dr Vesni Novaković, odbornici u Skupštini Grada Čačka, i zahteva od predsednika Skupštine Igora Trifunovića da u narednom periodu dosledno primenjuje Poslovnik o radu i ne dozvoli više nikada da se u najvišem čačanskom predstavničkom telu čuje govor mržnje„, navodi se u saopštenju.

Istim povodom oglasio se i beogradski odbor ove stranke

Prenosimo reagovanje potpredsednice Nove Srbije i poslanice u Narodnoj Skupštini Republike Srbije Dubravke Filipovski:

„Kao narodna poslanica i jedna od osnivačica Ženske parlamentarne mreže u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, smatram svojom obavezom da zaštitim pravo na dostojanstvo svake žene u Srbiji bez obzira na političku, versku, nacionalnu i svaku drugu pripadnost. Naime, odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini Grada Čačka, Radenko Lečić, izneo je nedopustivu uvredu na račun odbornice Nove Srbije dr Vesne Novaković, istakavši da nema pravo da kao odbornica govori o problemu u školi u Bresnici, jer nema dece. Tražim izvinjenje, ali i odgovornost za javno izgovorenu reč, kao i hitnu reakciju Skupštine Grada Čačka zbog kršenja ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Republike Srbije i Zakonom o rodnoj ravnopravnosti. Demokratizacija društva u Srbiji ne može se graditi uvredama, zabranom govora i izjavama koje ugrožavaju dostojanstvo ličnosti i mešanjem u privatni život pojedinca. Pozivam nezavisne institucije, nevladine organizacije i poverenicu za rodnu ravnopravnost da reaguju na ovakvo ponašanje i pozovu odbornika SNS Radenka Lečića na odgovornost.„

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *