[rstr_selector]

Novi zakon brendira srpsku rakiju

Rakija proizvedena u Srbiji krenuće uskoro u svet kao nacionalni brend naše države kada Ministarstvo poljoprivrede bude završilo rad na donošenju novog Zakona o alkoholnim pićima.

Izmene u postojećem zakonu odnosiće se na geografsku oznaku alkoholnih pića, koja će biti definisana po evropskim kriterijumima.

Usvajanje ovog zakona očekuje se u ovoj godini. Bitna odrednica ovog dokumenta predstavljaće član po kome će registrovani proizvođači voćnih rakija u Srbiji moći da koriste geografske i oznake o tehnologiji proizvodnje koja je specifična za određeni region, što će omogućiti da srpska rakija postane prepoznatljiva u svetu kao nacionalni brend.

Važeći Zakon o alkoholnim pićima stupio je na snagu 2009. godine, a najveća novina koju je uveo bila je da svako može proizvoditi rakiju za sopstvene potrebe, bez ograničenja količine, dok se u prometu, može naći isključivo rakija registrovanih proizvođača, tačnije preduzeća i preduzetnika, koja mora biti zdravstveno bezbedna i propisanog kvaliteta.

Registrovani proizvođači u Srbiji godišnje proizvedu oko 12 miliona litara voćnih rakija, a samo u Rasinskom i Šumadijskom okrugu proizvede se oko 70 odsto ukupne proizvodnje.

U Srbiji ima oko 400 registrovanih proizvođača rakije koji svoj proizvod stavljaju u promet, a njihov najzastupljeniji proizvod je voćna rakija od šljive – popularna „šljivovica“.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede najkvalitetnije rakije od šljive proizvode se u zapadnom delu Srbije, i to od autohtonih sorti šljive požegače i crvene ranke, a poslednjih godina i od čačanskih sorti.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *