[rstr_selector]

O spomenicima ima ko da brine

Odlukom o postavljanju i održavanju spomenika u Čačku, donetoj na juče održanoj sednici Gradskog veća, regulisana je nadležnost grada nad spomenicima koji se nalaze na zemljištu u vlasništvu lokalne samouprave i mesnih zajednica. Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti, kaže da je Odluka doneta zbog toga što do sada o ovim spomenicima niko nije brinuo, ali i na osnovu nekoliko obraćanja Saveza boraca i Udruženja boraca oslobodilačkih ratova.

– Obaveza održavanja spomenika prema ovoj Odluci pripada Javnom preduzeću „Gradac“, a u pitanju su svi spomenici koji se nalaze na javnim površinama. Takođe, Odlukom je određeno da se o spomenicima koji se nalaze na zemljištu u privatnom vlasništvu stara vlasnik zemljišta, kaže Milić.

Inicijativom građana i pravnih lica do izgradnje spomenika 

Juče usvojena Odluka o postavljanju i održavanju spomenika u Čačku definisala je i ko može da pokrene inicijativu za izgradnju, odnosno postavljanje spomenika.

– Inicijativu za izgradnju spomenika može podneti jedno pravno lice ili najmanje 50 fizičkih lica sa zajedničkim podneskom. Posle donošenja Odluke uslediće i formiranje komisije koja će donositi odluke na osnovu podnetih inicijativa, a čiji članovi će biti stručnjaci iz raznih oblasti, rekao je Milić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести